Damu Roland nem fizeti gyermekének tartásdíját, ezért a kis Maja gyámja, Katalin feljelentést tett az egykori színész ellen.

Damu Roland nincs könnyű helyzetben szabadulása óta, hónapokkal ezelőtt nyilatkozott is arról, milyen rosszak az anyagi körülményei. Feleségével nem sokkal azután, hogy kikerült a börtönből tönkrement a kapcsolatuk, a nő alkoholbetegsége miatt közös lányukat, Maját a színész sógornője, Katalin neveli, aki állítása szerint hiába várja Damu Rolandtól a tartásdíjat. Csak egy évig fizette a havi 40 ezer forintot, és 2016 karácsonya óta nem is látogatja kislányát. 

Damu Roland nagy bajban vanFotó: Margitay Klára

"Maja – sajnos – már nem is keresi az apukáját, pedig sohasem tiltottuk tőle. Gyermeke szeretetére senkit sem lehet kötelezni, de arra igen, hogy az eltartásához járuljon hozzá!" - mondta Katalin, aki megtette a feljelentést. A XV. kerületi rendőrkapitányság a tanúk meghallgatását is elkezdte. Damu nem vette át az idézéseket, egy tárgyaláson sem jelent meg, a bírósági behajtás sem járt eredménnyel.

"Maja nem nélkülözik, de egy bábszínház, állatkert vagy strand, kirándulás már nem fér bele. Mivel az édesapának nyolcszáznegyvenezer forint tartásdíj-elmaradása van, feljelentést tettem. Tisztában vagyok azzal is, hogy körözést adhatnak ki ellene, ha nem találják meg, de nekem a kislány érdekeit kell néznem" - mondta a Blikknek Katalin. Damu ellen akár elfogatóparancsot is kiadhatnak.

A feljelentett személyt utolsó ismert tartózkodási helyén többször is felkeresi a nyomozó hatóság. Kikérdezik a szomszédokat, idézést hagynak. Ha nem jelenik meg, a lakcímnyilvántartásban lévő helyszínekre is kimennek. Ha ez sem jár eredménnyel, a munkahelyén próbálkoznak, végül körözési listára kerül, elfogatóparancsot adnak ki.

"Ez az eljárásjogi szabály még könnyebb súlyú bűncselekményeknél is. Amennyiben kevés vagy alkalmi a jövedelme, önhibáján kívül fizetésképtelen a kötelezett, kérnie kellett volna a bíróságtól a tartásdíj csökkentését, erre azonban az iratok szerint nem került sor" - mondta dr. Gulyás Krisztián ügyvéd.