Gia Carangi tragikusan korai halála az egész világot megrázta, neve egyet jelentett a csillogással és a modellkedéssel. Azonban hiába hevert lábai előtt a teljes divatszakma, nem volt képes egyensúlyt tartani a növekvő hírnév és az őt körülvevő démonok között. Legvégül pedig az utóbbi győzedelmeskedett. A szupermodell 26 éves volt.

Gia Marie Carangi 1960. január 29-én Joe és Kathleen Carangi gyermekeként látta meg a napvilágot. A tragikus sorsú sztárokhoz hasonlóan neki is nehéz gyermekkora volt, ami rendkívüli hatással bírt a későbbi felnőtt életére, bár ismerősei állítják: Gia sosem nőtt fel igazán. Ő volt az örök lázadó, s nehéz természetét sokan nem tudták kezelni, pedig ő csak kompenzált. Vadóc megjelenése egy sebezhető, szeretethiányos kislányt takart. Szerelemre és szeretetre vágyott, amit az édesanyjával való viharos kapcsolata miatt sosem kaphatott meg igazán, egy idő után pedig csak a drogok nyújtottak neki menedéket.

Mindössze tizenhét éves volt, amikor az utcán felfedezték, pár hónap múlva pedig már az ő arca köszönt vissza a philadelphiai újságokból. Ezek után New Yorkba költözött, hogy szerencsét próbáljon, ami sikerült, hiszen szinte egyből az ország legkeresettebb modelljévé vált.

Nagyon hamar közismert emberekkel kezdtem együtt dolgozni. Én nem készültem modellnek. Én csak úgy az lettem"

nyilatkozta legtöbb interjújában.

Gia CarangiFotó: Francesco Scavullo

Dús idomait a legdivatosabb ruhákban, ám sokszor anélkül is szívesen megmutatta, bevállalóssága miatt a sztárfotósok kedvencévé vált, mint például Francesco Scavullo, Arthur Elgort vagy Chris von Wangenheim. 

A könnyen jött sikernek pedig hatalmas ára volt. Barátnőivel New York legmenőbb szórakozóhelyein jelent meg, mint például a hírhedt Studio 54 és a Mudd Club. Ha lehet ilyet mondani, a halálához vezető út első állomásai voltak ezek, hiszen itt ismerkedett meg a kábítószerrel. Először a kokaint próbálta ki, ám a fehér por kevés ideig okozott neki igazi mennyországot, ezért áttért a heroinra, amitől pillanatok alatt komoly függővé vált.

Haláláig sok pletyka övezte szexualitását, bár ezt ő sosem tagadta. Közeli barátai szerint nyíltan vállalta, hogy vonzódik a nőkhöz és a férfiakhoz egyaránt. Számára a szex egyenlő volt a levegővétellel, minden mozdulatában érezni lehetett a bujaságot. Az erotikusan túlfűtött Gia, szinte mindenkit el akart csábítani. Kevesen tudják, de odáig volt David Bowiért. Nemcsak korszakalkotó zenéje, hanem extrém, nem nélküli külseje miatt is. De csak egy emberbe volt igazán szerelmes, aki nem más volt, mint a sminkese, Sandy Linter. Az egyik fotózáson, ami a szupermodell karrierjének egyik meghatározó pillanata volt, Chris von Wangenheim fotóművésznek az az ötlete támadt, hogy Gia és a sminkese pózoljanak meztelenül egy drótkerítésnél. Az erotikus munka után Gia hajthatatlan lett, egyfolytában virágokat küldött a nőnek és bókolt neki, de a szerelmük sosem tudott teljesülni, hiszen egyoldalú volt. Ebben az időszakban kezdett függősége teljesen eluralkodni Gián, amin korántsem segített ügynökének és egyben jó barátjának Wilhelmina Coopernek a halála.

Gia és sminkese, Sandy LinterFotó: Chris von Wangenheim

Súlyos kábítószer-fogyasztása hisztérikussá és kiszámíthatatlanná tette, két lábon járó időzített bomba volt. A fotózásokon gyakran elaludt vagy el se ment, máskor pedig egyszerűen csak kisétált a stúdióból vagy dührohamot kapott. A Vogue magazin 1980. november havi számának fotózásán tűszúrásnyomokkal a karján jelent meg, amelyeket még retusálással sem tudtak teljesen eltüntetni. Kiálhatatlan viselkedése miatt már senki nem akart vele dolgozni, így 1982-ben a Cosmopolitan címlapján láthatták utoljára a rajongók. 

22 évesen AIDS-et diagnosztizáltak nála, és négy év múlva 1986-ban bele is halt a betegség szövődményeibe. Feltehetőleg a függősége állhatott a gyógyíthatatlan kór kialakulásának hátterében, hiszen többször használt olyan tűt, amivel korábban más is belőtte magát. Édesanyja a legvégsőkig mellette volt, azonban a temetésén a divatvilág képviselői közül senki nem vett részt. 

Giáról később film is készült Kifutó a semmibe címmel, melyben Angelina Jolie játszotta a zűrös modellt. Jolie az alakításáért Golden Globe-díjat kapott.

 Kattint a képre további fotókért a tragikus sorsú modellről!

Fotó: Chris von Wangenheim