A skandináv diétával nem kell sok mindenről lemondanod

diéta fogyás étrend
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az északiak étrendjéről kevesebb szó esik a divatos mediterrán diéta mellett. Azonban a skandináv étrend is kiváltképp egészséges, és nem is kell sok mindenről lemondani.

Ez a diéta ugyan nem ígér gyors fogyást, mint vetélytársa, a mediterrán étrend, de több alapanyag megengedett, és nagyon egészéges. Dánia, Finnország, Svédország, Norvégia és Izland étrendjében szerepet kap a hering, a lazac, a makréla, de a disznóhúst vagy a rénszarvast is gyakran építik bele. A zöldségek közül a legnépszerűbb a káposzta, a cékla, a répafélék, gyümölcsök közül pedig a bogyósokat részesítik előnyben - írja az Egészségkalauz.

A skandináv diétában a zöldségeken van a hangsúly, de sok minden megengedett mellette. Forrás: Shutterstock

A szénhidrátot sem vetik meg, de a teljes kiőrlésű gabonákat részesítik előnyben: rozsból, árpából vagy zabból készült kenyérféléket.
A lényeg, hogy a húsok, a tejtermékek vagy a tojás csak kiegészítői a zöldségeknek és gyümölcsöknek, ugyanis azokon van a hangsúly.
És hogy mit kerülnek a skandináv népek az étkezésben? A magas cukortartalmú, feldolgozott, adalékanyagokkal teli ételeket, a gyorskajákat, illetve a nagyon messzi országból származó vagy éppen nem szezonális alapanyagokat nem eszik meg.
Azért is érdemes követni az északiak étkezési szokásait, mert az csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganattípusok, illetve a krónikus gyulladások, és az ízületi panaszok kialakulásának kockázatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.