Az afrodiziákumok olyan anyagok, amelyek a hiedelem szerint, fokozzák a vágyat. Ezek lehetnek fűszerek, gyógynövények vagy különféle ételek, a közös bennük, hogy katalizátorként hatnak a szerelmesekre és már évezredek óta ismeri őket az emberiség.

Az afrodiziákumokba vetett hit szinte egyidős az emberiséggel és ahány kultúra, annyiféle szerelmi vágyfokozó... A Kámaszútra a mézre esküszik, míg a rómaiak csicseriborsóval etették csődöreiket, Casanova pedig naponta fogyasztott osztrigát. Lássunk néhány érdekességet, azaz hogy melyik országban mi számított vágyfokozónak.

AngliaA hajdani brit bordélyházakban aszalt szilvát szolgáltak fel a vendégeknek, mert meg voltak győződve róla, hogy ez a gyümölcs jótékonyan hat a szerelmi életre.

Brit bordélyházakban aszalt szilvát szolgáltak fel a vendégeknekForrás: Shutterstock


KínaA ginszengférfi gyökeret" jelent, így nem meglepő, hogy ebben az országban ezt a növényt tartották az erősebbik nem legjobb barátjának.

IndiaAz ókori Indiában az ánizs számított vágyfokozónak, amelyet mézzel kevertek össze és leginkább külsőleg alkalmazták. Belsőleg pedig a padlizsán fogyasztását ajánlották, ha vágyfokozásról volt szó.

Az ókori Indiában az ánizs számított vágyfokozónakForrás: Shutterstock


EgyiptomManapság ugyan leginkább büdösnek szokás titulálni azt, aki hagymát vagy fokhagymát eszik, ám Egyiptomban a nőtlen papoknak tilos volt mindkettőt fogyasztaniuk, ugyanis a Nílus völgyében élők úgy tartották, hogy ezek az ételek növelik a vágyat és a teljesítményt egyaránt.

ArábiaAz iszlám szent könyve, a Korán szerint a gyömbér a legjobb afrodiziákum, mert illatos gyökere serkenti a vágyakat és vérbőséget okoz.

A Korán szerint a gyömbér a legjobb afrodiziákumForrás: ShutterstockGörögországA spárga gyökerét és zöldjét is a vágy fokozására használták az ókori görögök, ez a hiedelem valószínűleg az alakjának volt köszönhető.

FranciaországA régi franciák szerint az articsóka a hölgyek nagy barátja... persze csak akkor, ha az urak fogyasztják.

A franciák az articsókára esküdtekForrás: Shutterstock


AusztriaA XVII. századi Bécsben a csokoládé számított a legfőbb vágyfokozónak olyannyira, hogy egyesek már-már elmarasztaló hangon nyilatkoztak róla.

Bár a történelem során az emberek számos afrodiziákumban hittek, a tudomány csak kevésről bizonyította be, hogy valóban vágyfokozó hatással bír.Ennek ellenére az ételek és a vágyak között tagadhatatlan a kapcsolat, hiszen egy szép és finom vacsora igenis megfelelő hangulatba hozhatja a páros mindkét tagját, úgy is, ha egyáltalán nem tartalmaz klasszikus afrodiziákumot a menü.