Kis híján becsapódott a Földbe egy aszteroida

Forrás: Shutterstock -
aszteroida becsapódás Föld Indiai-óceán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Föld mellett az eddig ismert legkisebb távolságban elhaladó aszteroidát észlelte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az űrhivatal kedden közölte, a 2020 QG nevet viselő aszteroida 2950 kilométerrel az Indiai-óceán déli része felett haladt el szombaton.

A mintegy 3-6 méteres átmérőjű űrkőzet nagyon kicsinek számít az aszteroidák között.

Ha becsapódási röppályáján haladt volna, a Föld légkörébe belépve valószínűleg tűzgömbbé vált, majd széttöredezett volna, ahogyan ez az év során több alkalommal megtörténik - közölte a NASA.
Az aszteroidát a Caltech Palomar Obszervatóriumában, San Diegóban található Zwicky Transient Facility (ZTF) teleszkópja észlelte.

Forrás: Pixabay/Anurag Singh


Több százmillió, a 2020 QG méretével megegyező kis aszteroida létezik, de nagyon nehéz felfedezni őket, amíg nem kerülnek a Földhöz nagyon közel.

A földközeli aszteroidák nagy része biztonságos, nagy távolságban halad el a Föld mellett, általában jóval messzebb, mint a Hold-Föld távolság.

"Nagyon izgalmas egy ennyire kicsi aszteroidát ilyen közelről megfigyelni, mivel látható, ahogyan a Föld gravitációs ereje meghajlítja a röppályáját. Számításaink szerint az aszteroida nagyjából 45 fokkal tért el, ahogy bolygónk mellett elhaladt" - mondta Paul Chodas, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory földközeli objektumok kutatásával foglalkozó központjának igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.