Két ízletes, vegetáriánus finomság - Húsmentes ebéd egyszerűen

Forrás: Shutterstock -
ebéd Vacsora menü magazin vegetáriánus húsmentes vega vegán vegetáriánus étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hidegebb napokon mindenki jobban kívánja a kissé nehezebb ételeket és teltebb ízeket, ám az indiánnyár egy olyan időszak, amikor még nem feltétlenül a pörköltre és a csülökre vágyunk, hanem jöhetnek a könnyedebb, mégis táplálóbb, akár húsmentes fogások is. Most összeszállítottunk egy olyan 2 fogásból álló menüt, amely vega, mégis garantáltan finom és laktató.

Minestrone leves


Az olaszok klasszikus zöldséglevese akár önálló fogásként is megállja a helyét friss, ropogós kenyérrel, hiszen a rengeteg zöldség, a bab és a tészta tápláló, energiát adó és nem utolsó sorban nagyon finomak is együtt.

Hozzávalók (2 adag)
1 fej hagyma
1 közepes sárgarépa
1 közepes fehérrépa
1 zellerszár
200g konzerv bab leszűrve, átmosva
200g paradicsompüré
90 g csigatészta/ masnitészta/ eperlevél
2 ek. olívaolaj
1 babérlevél
0,6 liter zöldségleves vagy víz
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés
Az olajat hevítsük fel egy lábasban és dobjuk rá az apró kockákra vágott hagymát, répát és zellert. 8-10 perc pirítás, puhítás után adjuk hozzá a babérlevelet valamint a paradicsompürét és állandó kevergetés mellet kicsit karamellizáljuk a masszát. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen, mert keserű lesz! Öntsük hozzá a levesalapot vagy a vizet sózzuk, borsozzuk, törjük bele a fokhagymát, majd feledve, kis lángon főzzük 15 percig. Ezt követően öntsük bele a babot és a tésztát, majd időnként megkeverve főzzük addig, amíg a tészta meg nem puhul. Merjük leveses csészékbe és friss kenyérrel tálaljuk.

Minestrone leves Forrás: Shutterstock

TIPP: a felsorolt zöldségek mellett tehetünk a levesbe még karfiolt, kelkáposztát, borsót és friss (koktél) paradicsomot is valamint fűszerezhetjük pluszban petrezselyemmel, bazsalikommal. Sőt, aki fogyaszt tejterméket, az reszelt sajttal is megszórhatja a levest tálaláskor.

Egzotikus currys bab

Azért, mert valami húsmentes, egyáltalán nem biztos, hogy ízekben is szegényes. Gondoljunk csak az indiai konyhára, amely sok esetben teljesen vegetáriánus, mégis szinte kész ízkavalkád egy-egy étel. Pont ilyen a következő fogás is, amelyhez a fűszereken kívül alig kell valami.

Hozzávalók (2 adag)
120 g fekete bab (előző éjjel beáztatva)
1 fej apróra vágott hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 szem feketebors
1 zöld kardamom
1 cm-es fahéjrúd
3 közepes babérlevél
½ kiskanál kurkuma
½ kiskanál őrölt kömény
½ kiskanál őrölt koriander
egy csipet csilipor
½ kiskanál garam masala
1 ek. citromlé friss citromból facsarva
1 ek. olívaolaj
friss koriander ízlés szerint

Elkészítés
Az előző este beáztatott babot csepegtessük le és mossuk át. A hagyma felét, a kardamomot, az egész borsot, a fahéjrudat és a babérleveleket a babbal tegyük lábosba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és kis lángon főzzük puhulásig (kb. 1 óra).
Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben és pirítsuk meg rajta a hagymát, majd keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, köményt, kurkumát, őrölt koriandert, a csiliport és vigyázva, hogy meg ne égjenek forgassuk jól össze. Keverjük hozzá a megfőtt, leszűrt babot és hígítsuk fel annyira a főzőlével, hogy egytálétel sűrű legyen. Ízesítsük sóval, a citrom levével, a garam masalával és a friss, apróra vágott korianderrel. Ropogós kenyérrel vagy rizzsel tálaljuk.

Egzotikus currys bab Forrás: Shutterstock

TIPP: a fűszereket keleti boltban, de akár valamelyik hipermarketben is beszerezhetjük. A garam masala egy fahéjból, babérlevélből, római köményből, korianderből, kardamomból, borsból, szegfűszegből és szerecsendióból álló fűszerkeverék, amely akár el is hagyható az ételből.

A vegetáriánus és vegán életmód sok lemondással jár, de ahogyan azt a fenti két példa is mutatja, a húsmentes életmód mellett is lehet ízletesen és változatosan táplálkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.