A randevúzás művészete sosem volt egyszerű, hiszen egyszerre kell jó benyomást tennünk, figyelnünk a másikra és arra is, hogy közben önmagunk maradjunk. A figyelmesség alapvető elvárás, de olykor az izgatottság átveszi az uralmat az emberek felett, és nehéz mindenre odafigyelni. Ezért érdemes egy kicsit tudatosan állni a randizáshoz persze úgy, hogy közben az ösztönösség se vesszen el teljesen. A határokat, mint mindig, ilyenkor is fontos megszabni, és jó, ha felkészítjük magunkat az esetleges elutasításra is.

A tudatos jelenlét az a fajta szándékos figyelem, amely minden ítélkezéstől mentes. Nagyon fontos a nyitottság, az érdeklődés és az együttérzés, ami nagyon könnyűnek hangzik, sokszor azonban nagyon nehéz úgy meghallgatni a másikat, hogy közben ne ítélkezzük akár észrevétlenül. Ehhez tudatosság és proaktivitás kell. Íme, néhány tipp, hogy sikerüljön.

1. Legyenek pontos elvárásainkElőször azt érdemes eldönteni, hogy pontosan mit keresünk. Ha hosszútávú kapcsolat a cél, akkor ezt már az elején érdemes leszögezni, és ez egy olyan pont, amiben nem is kell kompromisszumokat kötni. Ne akarjunk senkit megváltoztatni: ha valaki azt állítja, nem áll készen arra, hogy elkötelezze magát, akkor meg kell hallanunk, és el kell fogadnunk: számunkra nem ő a megfelelő partner. 

Ha hosszútávú kapcsolat a cél, akkor ezt már az elején érdemes leszögezniForrás: Shutterstock

2. Fontosak a pozitív energiákAzt, hogy legyünk pozitívak, sokkal egyszerűbb mondani, mint csinálni. A jó hangulat fenntartása különösen nehéz akkor, ha már sok kellemetlen randin vagyunk túl, hiszen ez automatikus feszültséget kelt akár észrevétlenül is az emberben, ez pedig minden, csak nem pozitív. Az elengedés nem megy egyik pillanatról a másikra, pedig ez is lehet a pozitivitás és a jó randi kulcsa. Az elutasítást pedig sajnos nem lehet megúszni, ezért fontos, hogy megtanuljuk kezelni. 

3. A társkereső alkalmazásokA társkereső alkalmazások nem feltétlenül a tartós kapcsolatok kialakítására jöttek létre, de már sokan vannak, akik igenis komoly partnert keresnek ezeken a felületeken. Ha már az elején őszinték vagyunk a szándékainkkal kapcsolatban, akkor ezek is hasznosak lehetnek: bizonyára rengeteg olyan emberrel ismerkedhetünk így, akivel más módon talán soha nem sodorna össze az élet. De fontos, hogy mindig tisztában legyünk azzal, ez csak egy eszköz, és ne ragadjunk le az üzengetésnél, ugyanis személyes találkozás nélkül nem lehet egyről a kettőre jutni. 

Sokan vannak, akik igenis komoly partnert keresnek az online társkereső alkalmazásokbanForrás: Shutterstock

4. Hallgatni és beszélni is tudni kellA hallgatás nem azt jelenti, hogy csendben vagyunk, amíg a másik beszél, és várjuk, hogy mikor jön el végre a mi időnk. Ha soha nem kapcsolódunk rá arra, amit a másik mond, akkor valójában nem beszélgetés jön létre, hanem monológok sora egymás után.