Már az ókor óta próbálkoztak különböző születésszabályozó módszerekkel, hiszen nem feltétlen a gyermekáldás miatt bújtak össze akkoriban sem az emberek. Egészen elképesztő és veszélyes megoldásokat is bevetettek, hogy megakadályozzák a megtermékenyülést. Azóta szerencsére sokat fejlődött a tudomány e téren, ám tulajdonképpen száz százalékig megbízható és mellékhatás-mentes módszert a mai napig nem tudtak kifejleszteni.

Az ókori görögök a növényekre esküdtek ha fogamzásgátlásról volt szó, a gránátalmát, a fűzfát, vadmurokot vagy a csombormentát alkalmazták, ezekből készítettek magzatelhajtó főzeteket. A silphium nevű növény pedig olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy gyakorlatilag kipusztult a térségben, és hihetetlenül megnőtt az ára.

Az ókori Rómában egy bronz méhszájsapka szolgált a nem kívánt terhesség kivédésére, ami megakadályozta a sperma útját. Ez egy a méhszájba helyezett rúd segítségével maradt a helyén, így viszont az együttlétek meglehetősen fájdalmasra sikeredtek.

Az ókori pesszárium bronzból készültForrás: Science Museum Group Collection

Az egyiptomi nők igen bizarr módszert választottak, ők mézből, akáclevélből és krokodilürülékből gyúrt pesszáriumokat helyeztek fel a hüvelyükbe, viszont ezek számos fertőzést idéztek elő.

A kínaiak azt gondolták, ha aktus közben a nők hasára forró vasgolyót helyeznek, azzal megakadályozzák a teherbe esést.

Az óvszerhez hasonló fogamzásgátló eszközök is megjelentek már az ókorban: állatbőrből, bélből vagy hólyagból készítették el.

Juh bélből készült 200 éves óvszerForrás: Northfoto

A középkorban a kereszténység betiltotta magát a fogamzásgátlást, ám titokban ugyanúgy védekeztek.
Az 1500-as években egy itáliai orvos, Gabriele Falloppio lenvászonból készített óvszert, hogy a szifilisz elterjedését megakadályozza. Ezt a legtöbbször addig használták, míg el nem szakadt. A találmányt Casanova tette igazán híressé.
Ám az óvszer mai verzióját dr. Condom, francia orvos fejlesztette ki mégpedig II. Károly, uralkodónak. A vastagsága folyamatosan csökkent idővel, a második világháború idején terjedt el igazán az óvszer, főleg a katonák körében.

Casanova óvszert tesztelForrás: Wikipedia

A pesszáriumot, amely leginkább hasonlít mai formájára először Fredick Adolphe Wilde fejlesztette ki 1938-ban. Viasz segítségével levette a méhnyak alakját, és egy kaucsuksapkát készített a méhszájra.
A spirál elődje csirkecsontból vagy pedig szivacsból készült, ám gyakran okozott fertőzéseket, sőt meddőséget is. Az '50-es években jelentek meg ezeknek a műanyag változatai, amelyek már sokkal biztonságosabbak voltak.

Ezután találták csak fel az első fogamzásgátló tablettákat 1959-ben. Ennek kifejlesztéséhez nagyban hozzájárult a mexikói nők születésszabályzó módszere, ők ugyanis jamszgyökeret használtak erre már évszázadok óta. A növény természetesen tartalmaz progeszteront, ezt használták fel a tablettákban. Később sárgatesthormont ösztrogénnel párosították, ez bizonyult igazán hatásos módszernek.