Ezzel az egyszerű trükkel ellenőrizheted, hogy mennyire egészséges a hajad

Forrás: Shutterstock -
hajápolás frizura porozitás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Létezik egy zseniális trükk, aminek segítségével kiderítheted, hogy mennyire egészséges a hajad. Nem kell hozzá más, csak víz.

Ha hajápolásról beszélünk, akkor sokunknak csak a hosszan tartó procedúra jut eszünkbe. De tényleg azt csináljuk, aminek a hajunkra szüksége van? A meleg és a hideg idő is más-más eljárásokat kíván, mindig más a jó a tincseinknek. Nyáron az UV károsít, télen a hajszálak kiszáradása és az elektomosság is gondokat okozhat. De honnan tudhatjuk, hogy mitől lesz egészséges a haj? A kulcs a porozitás, ami minden hajszerkezetnél más és más. Arra pedig, hogy megtudjuk mennyire porózus a hajunk, létezik egy egyszerű teszt.

A vízteszt

A porozitás azt határozza meg, hogy a hajnak mennyi nedvességre van szüksége. Nagy porozitás mellett a haj száraz, ha pedig a porozitás alacsonyabb, akkor kevesebb vizet igényelnek a tincsek. Fogjunk egy száraz hajszálat és ejtsük bele egy vízzel teli tálba. Várjunk 2-4 percet, addigra jól látszik, hogy a hajszál a tál aljára süllyed, valahol középen lebeg, vagy a felszínen marad.

Ha a haj fent marad, akkor alacsony a porozitás. A benne lévő nedvességet és a tápanyagokat megtartja a haj, az újak azonban nehezen tudnak beépülni, mert a felületén található lemezkék túl zártak. Ilyenkor olyan olajokat ajánlatos használni, mint a kókuszolaj vagy a ricinusolaj. Az ilyen szerkezetű hajra aamponból a mangós és a kakaótartalmú a legjobb vagy használjunk shea vajas hajbalzsamot.

A porozitás azt határozza meg, hogy a hajnak mennyi nedvességre van szüksége Forrás: Shutterstock

Az az egészséges állapot, ha a haj valahol középen úszkál. Akkor a nedvességtartalma pont megfelelő, és fel is tudja venni az új tápanyagokat. A közepes porozitású hajat olivaolajjal, jojobaolajjal vagy avokádóolajjal kell ápolni, hogy megőrizze rugalmasságát.

Ha a haj elsüllyed, akkor a porozitása nagy, a hajszálak sérültek, a felületén lévő lemezkék túlságosan szétállnak. A nedvességet gyorsan veszi fel, de megtartani nem tudja, elvesznek a tápanyagok is. A nagy porozitású hajszálak törékenyek, érdes felületűek, fénytelenek. Vasalni és szárítani sem ajánlatos a hajat, ha ilyen állapotban van. Gyengéd ápolószereket kell használni ilyenkor, amik nem tartalmaznak szilikonokat. Természetes olajokat vigyünk fel a tincsekre, az avokádóolaj és a kenderolaj segíthetnek a leggyorsabban ilyenkor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.