mézeskalács karácsony recept magazin gluténmentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony a nagy eszem-iszom időszaka, amikor számos finomság kerül az ünnepi asztalokra, többek között rengeteg édesség, amelyek közül sokat csak ebben az időszakban szokás elkészíteni. Ilyen például a mézeskalács is. Ám mi van akkor, ha valaki ételallergiás?

Az ételallergiások, cukorbetegek és inzulinrezisztensek élete csupa lemondás és kompromisszum. A hétköznapokban – egy idő után - egész jól lehet kezelni ezt az állapotot, ám

karácsonykor sokaknak igazi kihívást jelent, hogy ellenálljanak az ünnepi menü csábításának.

Szerencsére a modern konyha már szinte mindenre talált alternatívát: a cukorbetegek számára létezik édesítő, a laktózintoleranciában szenvedőknek enzimes rágótabletta vagy laktózmentes tejtermékek, a gluténérzékenyek pedig használhatnak különféle menetes liszteket. Sokan úgy vélik, hogy ezek a „pótlók" nem olyanok, mint az igaziak, ezekből nem lehet valóban finom ételeket készíteni.
Ezt a nézetet azonban teljes mértékben megcáfolnám és bizonyítékként hoztam is egy isteni gluténmentes mézeskalács receptet. Kikísérleteztem, megkóstoltam és állítom, pont olyan finom lett a mentes süti, mint a hagyományos összetevőkből készült társai.

Gluténmentes mézeskalács Forrás: Shutterstock

Hozzávalók (25 figurához)

250 g gluténmentes liszt
60 g vaj (laktózmentes is lehet és így laktózmentes is lesz a sütemény)
60 g porcukor
2 evőkanál darált dió
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál szódabikarbóna
120 g méz
1 tojás
1 csipet só

Elkészítés
Egy nagy tálba összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a diót, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sót. A vajat felolvasztjuk – ne forrósítsuk! -, belekeverjük a mézet és a tojást, majd a folyékony elegyet a lisztes keverékhez adjuk. Jól összegyúrjuk – ne ijedjünk meg, nagyon ragacsos lesz – és lisztezett kézzel puha gömböt formálunk belőle. Folpackba helyezzük és minimum egy órára – de akár egész éjjelre is - betesszük a hűtőbe.
A pihentetést követően már jóval masszívabb lesz a tészta, így könnyedén át lehet gyúrni, ám vigyázzunk, mert ha a vaj megolvad a kezünk melegétől, megint ragacsossá válik, így dolgozzunk vele gyorsan. Érdemes két részre szedni a tésztát, és amíg az egyik felét kinyújtjuk lisztezett felületen és kiszúrjuk karácsonyi formákkal, addig a másikat visszatehetjük a hűtőbe. A nyers figurákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és a 150 fokra előmelegített sütőben süssük őket 13-15 percig. Sülés közben többször nézzünk rá, mert gyorsan megéghet. Miután elkészültek, vegyük ki a tepsit és hagyjuk nagyjából kihűlni - megszilárdulni - a süteményeket, mielőtt tányérra tennénk őket. Cukormázzal, cukorgyöngyökkel és a szokásos – gluténmentes – díszítésekkel dekorálhatjuk őket, így mind kinézetre, mind ízre pont olyanok lesznek, mint a hagyományos lisztből készült mézeskalácsok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.