Hajhullás stressz hatására?

Forrás: elements.envato.com -
PR cikk kopaszodás hajbeültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran kerül stresszes helyzetbe? Érte valamilyen trauma az elmúlt fél évben? Amennyiben más egészségügyi problémája nem áll fenn, könnyen előfordulhat, hogy a kopaszodás oka tartós, vagy valamilyen traumatikus esemény hatására bekövetkező stressz következménye.

A stressz a szervezetnek az egyes ingerekre adott válaszreakciója, melyet a hétköznapi nyelvre lefordítva úgy fogalmazhatnánk meg, hogy akkor fordul elő, amikor az egyén esetében tartósan fennálló feszültségről vagy folyamatosan jelen lévő idegességről beszélhetünk. Amennyiben a stresszhelyzet a páciensnél huzamosabb ideig fennáll, a szervezet ellenálló képességét gyengítve ez az állapot komoly egészségkárosodáshoz, többek között szív és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, illetve később hajhullást is okozhat.

Fajtáik szerint megkülönböztetünk egymástól pozitív és negatív stresszt.

A pozitív stressz kialakulhat például egy kitűzött cél érdekében mozgósított energiák során, vagy egy hirtelen fellépő veszélyhelyzet elhárításakor, amikor gyors válaszreakció szükséges, majd a sikeres reakciót követően nem sokkal a szervezet visszatérhet működésének normális szintjére. Míg ez a fajta stressz kifejezetten serkentőleg hat a szervezetre, addig a negatív stressz – tartósan fennálló, úgy, mint hosszabb ideje megoldatlan munkahelyi problémák, vagy egy haláleset feldolgozása - kifejezetten káros a szervezet működése szempontjából.

A hajhullás számos okból kifolyólag következhet be. Hátterében meghúzódhat hormonális ok (hormonális hajhullás), mely elsősorban a férfiaknál jellemző, azonban nők esetén is előfordulhat, többek között a változó kor környékén, amikor a hormonális egyensúly valamelyest felborul, de lehet genetikai eredetű és egyes betegségekre (például pajzsmirigybetegségek, mellékvesekéreg túlműködés), valamint tápanyaghiányra (ásványi anyag, vitaminok) is visszavezethető.

Forrás: elements.envato.com

Amennyiben a fent felsorolt okok a labor- és egyéb orvosi vizsgálatok eredményei alapján kizárhatóak, akkor gyanakodhatunk stressz következtében kialakult hajhullásra. Itt fontos kiemelnünk, hogy a stressz okozta hajhullás esetén többnyire a traumatikus esemény vagy élethelyzet bekövetkezésétől számított 3-6 hónap múlva jelentkezik egy intenzívebb hajvesztés.

A már esztétikai problémákat okozó és szintén lelki nehézségekkel járó hajvesztés azért különösen megterhelő az egyén számára, mert ennek feldolgozása során mind a férfiakat, mind a nőket ismételten stressz érheti, mely ilyenkor jelentősen ronthat a helyzeten és további hajvesztéshez vezethet.

A veszteség feldolgozása sokszor ebben az esetben is egy traumatikus folyamat, ugyanakkor érdemes ilyenkor a férfi hajhullás vagy a női hajvesztés okozta nehézségek helyett inkább a megoldásra koncentrálni és számba venni a lehetőségeket. A hajnövekedést serkentő samponok és hajápoló szerek valamennyit javíthatnak a kialakult állapoton, illetve egy ideig konzerválhatják azt, tartós megoldást azonban hormonális hajhullás vagy stressz okozta hajvesztés esetén sajnos nem nyújtanak.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően azonban mára már elérhetőek a professzionális hajbeültetési technikák. A HIMG hajbeültetési klinika által kifejlesztett SHE (Single Hair Extraction) hajbeültetési eljárásnak köszönhetően egy nagyon apró, 05-08 mm-es tűt alkalmaznak a hajszálak kinyeréséhez.

Ennek köszönhetően a folyamat során ejtett apró nyílások körülbelül egy hét, de legfeljebb 10 nap alatt nyomtalanul eltűnnek, csakúgy, mint a kisebb tűszúrások nyomai. Nincs vágás és varrás, továbbá nem keletkezik seb. Az eljárás teljesen fájdalommentes, mely minimálás kellemetlenség érzetével jár a fejbőrön, de az eredmények tükrében ez elhanyagolható, hiszen a beültetett hajszálak teljes élethosszig kitartanak.

Hajbeültetés előtt után - 4000 beültetett hajszál Forrás: elements.envato.com

A hajátültetést minden esetben megelőzi egy alapos, minden részletre kiterjedő konzultáció, ahol a szakemberek megvizsgálják a teljes hajállományt, illetve megállapítják, hogy a donor terület alkalmas-e az átültetésre. Ezt követően megtervezik a hajbeültetést, mely a beültetendő hajszálak mennyiségétől függően akár egy napos sebészet keretein belül is elvégezhető.

A vírus időszakban az eljárás változatlanul kedvező árakon, többszörösen biztosított higiéniai körülmények között zajlik, továbbá előny lehet a páciens számára, hogy az otthoni munkavégzésből adódóan a hajbeültetés után a kollégák nem fogják érzékelni, hogy hajátültetésen esett át, a fejbőr és a hajhagymák nyugodt körülmények között regenerálódhatnak.

További kérdés esetén látogasson el a HIMG Hajbeültetési Klinika weboldalára, vagy vegyen részt egy minden részletre kiterjedő, személyes konzultáción.

Minőségi hajbeültetést 2021-ben is csak a HIMG Hajbeültetési Klinikától!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.