A home office legnagyobb hátránya – ezek a legjobb gyakorlatok hátfájás ellen

home office magazin egészség gyakorlat hátfájás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A járványhelyzet miatt sokan hosszú hónapok óta otthonról végzik el a munkájukat. A home office-nak számos előnye mellett, rengeteg hátránya is van, ami főleg abból adódik, hogy a legtöbben alig hagyják el az otthonaikat és az idejük nagy részét a számítógép előtt görnyedve töltik. Ami bizony a rossz testtartás miatt rendkívül megviseli a gerincet és a hátat.

A hátizmok edzése különösen fontos lenne nemcsak azok számára, akik ülőmunkát végeznek, sokat ülnek kormány vagy számítógép előtt, hanem mindenkinek, akinek előre esik a válla, rossz a testtartása. A nem megfelelő testtartás ugyanis hamar hát és derékfájáshoz vezethet, amelyet azonban megfelelő gyakorlatok elvégzésével kellőképpen lehet orvosolni vagy éppen megelőzni. Az alábbi gyakorlatokat bárki elvégezheti, eszközök nélkül az otthonában.

Superman gyakorlat

Ezt a gyakorlatot hason fekve a talajon végezzük. A karokat nyújtsuk ki magastartásban, a tenyereink felfelé nézzenek. A gyakorlat elvégzése során a fejünk a gerincünk meghosszabbított vonalában legyen, végig nézzünk lefelé. A karokat és a lábakat egyszerre emeljük meg, ügyelve arra, hogy a térdeink végig nyújtva maradjanak. Ezt a helyzetet tartsuk meg minél több másodpercig, majd lassan engedjük vissza a végtagjainkat. Ezt ismételjük meg 10 alkalommal, három, akár négy körben.

Superman gyakorlat Forrás: Shutterstock

Medenceemelés

A kiinduló helyzetben feküdjünk a hátunkra, hajlítsuk be a térdeinket és a talpunkkal támaszkodjunk a földön. Nyújtsuk ki a karunkat és tegyük le magunk mellé. Ezt követően lassan, lendület nélkül emeljük meg a fenekünket úgy, hogy a combokkal és a törzzsel legyen egyvonalban. Mindeközben feszítsük végig a popsinkat. Tartsuk meg ezt a helyzetet körülbelül 8-10 másodpercig, majd lassan engedjük le a fenekünket a talajra és lazítsunk. Először ismételjük meg a gyakorlatot 10-12 alkalommal, három, később négy körben.

Medenceemelés Forrás: Shutterstock

Fekvőtámaszállás

Az egyik leghatékonyabb izomerősítő gyakorlatok a kitartás gyakorlatok, mivel itt az izmok folyamatosan feszülnek. Ennél a gyakorlatnál álljunk fekvőtámasz kiinduló helyzetbe és maradjunk úgy először harminc másodpercig és ezt csináljuk meg három körben. Amikor úgy érezzük, hogy többet is bírnánk, akkor növeljünk a kitűzött időn.

Fekvőtámaszállás Forrás: Shutterstock

Plank

A plank gyakorlat sokak számára ismerős lehet. Ereszkedjünk le könyöktámaszba és tartsuk meg magunkat statikusan, a fenék, a hát és a fej egyenes pozícióban legyenek. Először tartsuk meg magunkat harminc másodpercig három körben, később emeljünk az időn.

Plank Forrás: Shutterstock

Fordított hóangyal

A téli időszak nagy kedvencét a hóangyalt biztosan sokan ismerik, amikor a hóban a karjainkat és a lábtagjainkat széttárva egy angyalt formázunk. A fordított hóangyal esetében hasra kell feküdnünk, ennél a gyakorlatnál is fontos, hogy a fejünk a gerincünk meghosszabbított vonalában legyen, végig lefelé nézzen. A karokat oldalsó középtartásból indítjuk, először magastartásba, majd onnan egy nagy ívet leírva egészen a csípőig visszük, majd vissza oldalsó középtartásba. Ezután tehetjük le a talajra. Mindeközben végig nyújtva vannak a karjaink. Végezzünk 10-12 ismétlést, három vagy négy körben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.