Egyre több ruha márka készít olyan kollekciókat, amit Frida Kahlo ihletett. Nők százai vásárolják a mexikói festőnő arcával ellátott darabokat, de vajon azt is tudják, hogy ki volt ő valójában?

Óriási teret hódítanak a híres festőkkel, és azok festményeivel ellátott ruhadarabok és trend kiegészítők.

Frida Kahlo ez elmúlt év egyik legfelkapottabb olyan képzőművésze, akinek nem csak az arca, de alkotásai, életstílusa és maga a mexikói kultúra is visszaköszön egyes divatmárkák darabjairól.

Vitathatatlan, hogy az impulzív, vibrálóan színes, nőies, de mégis vagány, szettek sokak tetszését elnyerik. Így azok a nők is Kahlo bőrébe bújnak, akiknek fogalmuk sincs pólókon olvasható híres spanyol idézetek jelentéséről, de olykor még magáról Fridáról se.

Persze ez nem feltétlenül baj, de éppen ideje tisztázni, hogy mit is csinált és milyen élete volt annak a nőnek, aki ma ikonként van jelen a divatházak kifutóján.

Kattints a képre a galériáért!

Forrás: Medicine, Sugarbird, AFP

„Mi mexikóiak kikacagjuk a halált. Bármilyen ürügy jó a mulatozásra. A születés és a halál életünk legfontosabb pillanata. A halál gyászt, de vidámságot is jelent. Tragédiát és szórakozást. Hogy kibéküljünk a vég órával, halottak napi kuglófot sütünk cukrozott porcikákkal, olyan kerek lesz, mint az élet körforgása. Középen a koponya. Igazi síri édesség – amilyen magam vagyok."-fogalmazta meg Kahlo, akit már gyerekkorában is sok szenvedés ért. Talán éppen ezért volt ennyire közvetlen kapcsolatban a halállal.

Már kislányként gyermekparalízisben szenvedett, aminek következtében jobb lába megrövidült, emiatt egész életében csak bicegve tudott járni. Sokak szerint az is csoda, hogy egyáltalán életben maradt.1925. szeptember 17-e kis híján végzetes nap volt a festőnő számára, balesete nem csak hátralévő életére, de alkotásaira is nagy hatással volt. A buszbalesetben, az ekkor kamasz Frida teste szinte teljesen összezúzódott, bordái megrepedtek ezért az egész felső testén gipszet kellett viselnie, amire unalmas óráiban virágmotívumokat festett. Majd miután már nem maradt üres felület a fehér gipszen, festővásznat rakatott maga elé, és saját portréit festette meg. Innen indult a tragikus sorsú lány magasra ívelő festő karrierje.

Frida Kahlo: The Broken Column (A törött oszlop)Forrás: Wikipedia

Már több száz festménye volt, amikor összesodorta az élet Diego Riverával, a kor talán egyik legnagyobb festőjével. Szinte első pillantásra egymásba szerettek.

„A buszt leszámítva, Diego volt életem legvégzetesebb balesete"Nemhiába, fogalmaz így Frida, hiszen szenvedélyes kapcsolatuk tele volt könny áztatta viharokkal.
A férfi hűtlensége megviselte a fiatal feleséget, de egy idő után ő maga is más férfiak és olykor nők karjai között kereste a vigasztalást. Közös gyermekük magzatkori halála örökre megbetegítette Frida lelkét. Több festményén is megjelennek a vetélést feldolgozó motívumok.
Frida esztétikája egyedülálló és vitathatatlanul gyönyörű, képeit nézve végigkövethetjük a nő teljes életútját.

Frida Kahlo és Diego RiveraForrás: Art Gallery NSW

Vér és virág, talán ezzel a két szóval lehetne legszebben jellemezni őt. Hiszen művészete éles és gyöngéd, kemény, mint az acél, ugyanakkor finom, mint egy pillangó szárnya. Női képzőművész talán még soha nem vitt vászonra ilyen fájdalmas és őszinte költészetet, mint a szenvedés mexikói hercegnője.

Frida nem csak a saját korában volt méltán elismert, hiszen hatalmas hatást gyakorol az utókor kultúrájára, és mint már korábban említettük, divatjára is. A szemrevaló Kahlo kollekciókból megéri kiválasztani a kedvenc darabokat, hiszen sosem mennek ki a divatból.