Kiderült! Ezeket a típusú vakcinákat kaphatják a vesebetegek

Fotó: Hirling Bálint - Origo -
betegség vakcina vesebetegség Merkely Béla oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kossuth rádió Vírusinfó című adásában Merkely Béla professzor több fontos vakcinával kapcsolatos kérdésre is válaszolt.

A rádióműsorban a neves professzor a hallgatók kérdéseit is megválaszolta. Hiszen többen szerették volna megtudni, hogy az alapbetegségeik miatt melyik számukra a legmegfelelőbb vakcina.

Merkely Béla Fotó: Hirling Bálint - Origo

Egy vesebetegségben szenvedő hölgy kérdése kapcsán a doktor kiemelte hogy a vesebetegek, különösen azok, akik veseelégtelenségben szenvednek, picit nehezebben alakítják ki az immunválaszukat az oltásra, ezért egy erős, célzott vakcina javasol a számukra.

Az mRNS vakcinák közül a Pfizer és a Moderna, a vektorvakcinák közül az AstraZeneca vagy a Szputnyik jöhet szóba.

Utóbbi kapcsán korábban ugyan azt írták, hogy nem javasolt a vesebetegek számára, ám nemrégiben az OGYÉI módosította a Szputnyik V alkalmazására vonatkozó irányelveket, azt írva, körültekintéssel alkalmazható krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás és szívburokgyulladás esetén - írta a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.