Állatok, melyek úgy néznek ki, mintha földönkívüliek lennének: felismered őket? – KVÍZ

Forrás: shutterstock -
állatok furcsa állatok földönkívüli kvíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az állatvilág igen változatos, ám időnként úgy érezhetjük, tréfát űz. Vannak ugyanis olyan emlősök, rovarok, halak, melyek kinézete inkább lenne való egy Alien-filmbe, mint a természetbe.

Most megmutatunk pár furcsa, már-már földönkívülihez hasonlító állatot, de előtte tedd próbára a tudásod! Kitalálod, milyen neveket adtak nekik a biológusok?

Loading...

Ördög virág sáska
Ezzel a kis impozáns külsejű sáskával Afrikában futhatsz össze a legnagyobb eséllyel. Hidd el, észre fogod venni, mivel elérheti a 12-14 centimétert is. A fiatalabb példányok inkább rejtőzködnek a ragadozók elől, felnőttként azonban felöltik, nem ritkán élénkpiros, kék vagy fehér ruhájukat.

Tengeri disznó, avagy scotoplanes
A mélytengerek tele vannak különös állatokkal, a tengeri disznó pedig egyértelműen közéjük tartozik. Döbbenetes, 1200-1500 méter mélyen él, és kinézetéből is könnyedén kikövetkeztethető módon a tengeriuborkák fajába tartozik. Sőt, ez az egyetlen, ami lábakkal rendelkezik. Igen, azok a lábai. A maga 15 centiméteres hosszúságával fel-alá járkál a tengerfenéken, és lényegében élő porszívóként takarítja azt meg a szerves hulladékoktól.

Indiai bíborbéka
A lilás színű békát 2003-ban fedezte fel dr. Sathyabhama Das Biju, a Delhi Egyetem biológusa. Érdekessége – már, ha külseje nem lenne elég -, hogy a kutyajátékokhoz hasonló sípoló hangja van. Nem kell azonban attól tartanod, hogy Indiában sétálva rálépsz egyre, csak nagyritkán látni belőle egy-egy kósza példányt, mivel ideje nagyrészében termeszekre vadászik akár 4 méteres mélységben.

Furcsa állatok kvíz Forrás: shutterstock

Pacahal, avagy Blobfish
A látvány nem csal, a 25-30 centiméteres pacahalnak nincsenek csontjai, és kifogva valóban úgy néz ki, mint egy darab paca. Kocsonyás testének sűrűsége épp csak valamivel kisebb a víznél. A Csendes-óceán 800-1000 méter mély fenekén vagy annak közelében időzik leginkább mozdulatlanul, és várja, hogy nyitott szájába belesodródjon valami ehető.

Koboldcápa
A cápák között igazi kakukktojásnak számít, ami nem csupán furcsa kinézetéből adódik. A koboldcápa ugyanis az egyetlen mélytengeri cápafaj. Épp ezért nem kell attól tartanod, hogy úszkálás közben egyszer csak feltűnik előtted ez a kifejezetten ijesztő orral rendelkező, akár 3 méteresre és 200 kilósra megnövő állat. Az első észlelése a XIX. században történt Japán környékén, úgy vélik, itt él a legtöbb egyed. Fogságban nem marad életben.

Tengeri ingola
Őszintén? Ez az állat bármelyik sci-fi filmben főszerepet kaphatna, pedig bizony létezik, sőt, él és virul. A szájával rátapad a halak testére, majd a nyelvén lévő szarufogaival felsérti a bőrüket, és elkezdi szívni a vérüket. Emberre is képes rátapadni, ami úszás során igen ijesztő lehet, hiszen akár 1 méteresre is megnőhetnek. Édesvizekben ívik, majd körülbelül 2 évesen költözik át a tengerekbe, de nem él 3-4 évnél tovább, mivel e tájt lesz ivarérett, ívás után pedig elpusztul.

Csupasz földikutya
A csúnyácska, de ennél fogva kifejezetten cuki állatkát akár állatkertekben is láthatsz. Ami igazán érdekes ebben a szinte teljesen vak állatban, az nem más, minthogy emlős létére hidegvérű. A Kelet-Afrikában őshonos csupasz turkáló átlagosan 8-9 centiméteres és a legnagyobb példány is maximum 80 grammot nyom. A földalatti járataiban élő rágcsáló leginkább szaglására hagyatkozik.

Kőhal
Egy darab kőre emlékeztet, de mérge iszonyatosan erős. A többi ritka állattal ellenétben, a kőhallal könnyű találkozni, mivel Ausztrália partjai mentén él, és évente több fürdőzőt is megszúr a hátán lévő tüskéivel, melyek ellen a strandpapucs sem véd. Mérge végtagdagadást, légzési elégtelenséget, sőt, szívpanaszokat is okozhat. Ez a fura kinézetű hal igazi mestere az álcázásnak, mivel nem gyorsaságával, hanem türelmével vadászik. Megvárja, míg a közelébe ér egy kisebb rák vagy hal, majd hirtelen bekapja.

Királykeselyű
Valahogy a keselyűk egyike se érezte fontosnak, hogy kivárja a szépség sorát, ám mindközül talán a csodás nevű királykeselyű járt a legrosszabbul. Kicsit olyan, mintha egy rovar és egy madár kereszteződését látnánk. Itthon azonban nem futhatsz vele össze, mivel Közép- és Dél-Amerikában él. A nagytestű dögevő fogságban akár 30 évig is élhet.

Viperahal
Ez a mélytengeri élőlény inkább emlékeztet egy kiszáradt őshalra, mint egy ma is élő fajra. Bár 25-30 centiméternél nem nő nagyobbra, a 200-4500 méter mélység között vadászó ragadozó hatalmas állkapcsa és méretes fogai kifejezetten rémisztőek. Nem lehet túl kényelmes „viselet", hiszen annyira hosszúak, hogy nem férnek el a szájában, van, amelyik egészen a szeméig ér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.