Bizarr divatőrületek, amelyeket a történelem már elfeledtetett velünk

fashion week bizarr magazin történelem stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A divat időről időre, korszakról korszakra állandóan változik. A divat nemcsak a szépségért van, hanem társadalmi státuszt is szimbolizál, hiszen az öltözékünkkkel a külvilág felé is kommunikálunk. 

A divatnak történelmünk során számos értelmetlen és a mai szemmel talán felfoghatatlan őrülete volt már. Nézzünk vissza egy kicsit a történelembe.

Az 1910-es évektől egyre szélesebb körben terjedt el a hobble vagy béklyó szoknya, amitől a nők nem tudtak nagyokat lépni.

Ki vagy mi inspirálhatta e különös divathóbortot?

Egy nő, aki először utazhatott repülőn, és vélhetően az volt az elképzelése, hogy ez a leszorított fazon nem fog felrepülni a nyakra, miközben a lelkes hölgyek felszállnak a gépmadárra. A szoknya alját a lábszáraknál beszűkítették, illetve szalaggal átkötötték, aminek következtében a nők már csak apró lépésekben tudtak közlekedni. Ez akkoriban abszolút nőiesnek számított.

Az 1910-es évektől egyre szélesebb körben terjedt el a hobble vagy béklyó szoknya, amitől a nők nem tudtak nagyokat lépni Forrás: Wikipedia

A következő őrületet a Chopine cipő hozta el az extra magasságával.Ez a platformcipő nemcsak kényelmetlen, de olykor életveszélyes is volt. Ezek a cipők a 15. századtól kezdődően egészen a 17. század végéig hódítottak. Előfordult, hogy azok a Chopine cipők kerültek divatba, amelyekben már járni sem lehetett a magasságtól. Ez a trend Velencéből indult hódító útjára, kezdetben a prostituáltak, majd ezt követően a gazdag hölgyek kedvence lett.

A chopine cipők a 15. századtól kezdődően egészen a 17. század végéig hódítottak Forrás: Wikipedia/Rama & the Shoe Museum in Lausanne

A legfeministább buggyos ruha a Bloomer volt, amely Amelia Bloomer nevét viseli, aki egy amerikai újságszerkesztő volt és a szüfrazsettek egyik központi alakja. A Bloomer az 1850-es évek Amerikájában volt divatban. Térdig érő ruhából és az alóla kilátszó, buggyos nadrágból állt. Ugyan nem Bloomer találta fel ezt a ruhatípust, de mivel feminista újságjában előszeretettel népszerűsítette ezt a szokatlan ruhadarabot és maga is hordta, így hozzá kapcsolják a megszületését. Bloomer állítása szerint ez a ruha jobban passzolt a nők szükségleteihez, kényelmesebb és egészségesebb is volt. Az Államokban szép számmal akadtak követői a Bloomer ruháknak, azonban a nagyközönség előtt nevetséges öltözetnek számítottak, így pár év után Amelia Bloomer is lemondott a viseléséről.

A Bloomer az 1850-es évek Amerikájában volt divatban. Térdig érő ruhából és az alóla kilátszó, buggyos nadrágból állt Forrás: AFP

A különböző divatirányzatok nem csak a hölgyeket érték utol, de a férfiak sem maradhattak ki belőle. A 19. században igencsak elterjedt volt a hófehér, keményített gallér, amely sokáig halálosztó divatmánia volt a férfiak körében. Ennek következménye volt, hogy a gombokkal rögzített gallér szó szerint megölte a viselőjét, ha az például felelőtlenül elszunyókált benne. Az elvárások megkövetelték, hogy a gallér a nyak pontos méretéhez igazodjon, így azonban könnyen elszoríthatta a nyaki artéria véráramlását vagy szimplán csak megfojtotta a viselőjét, ugyanis nem volt szabad legombolni, mert az nem számított úriemberhez méltó cselekedetnek.

A 19. században igencsak elterjedt volt a hófehér, keményített gallér Forrás: AFP

A gallérok eredetileg praktikus célból készültek és így is lettek népszerűek: a férfiak nyugodtan viselhették több napon át ugyanazt az inget, elég volt csak a lecsatolgató gallérokat patyolattisztán tartani, hogy megtartsák a látszatot, miszerint az illető talpig úriember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.