Eljött a nyár, jöhet a nyári gumi!

Forrás: pixabay.com -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az autótulajdonosok egyik nagy dilemmája évszakváltáskor vajon mikor kell a nyári gumit lecserélni és milyen legyen az? Nagyon fontos évente ezt megtenni nem csak a saját, de mások biztonságának érdekében is. A különböző autó típusoknak megfelelő nyári gumiabroncsokat többféle szempont szerint választhatjuk ki, természetesen ez mindig vagy a tapasztalatokon alapul vagy csak egyszerűen a legjobbat szeretnénk a biztonságos közlekedés érdekében. Egy vásárlás során több szempontot is figyelembe kell venni.

Az első, amit szinte minden termék esetében megnézünk az az ár, főleg mivel itt darabáras termékről van szó tehát mindenféleképp 4 db autó gumiabroncsra lesz szükségünk. 10.000 Ft alatt nem fogunk találni ez tény. A legtöbb gumiabroncs 10.000 Ft és 150.000 Ft között van, de lehet már kapni 150.000 Ft és 300.000 Ft közötti értékben is. Kinek mennyit enged meg a pénztárcája. A legkeresettebb márkák közé tartozik például a Michelin, Continental, Bridgestone, Hankook, Nokian, Pirelli, Goodyear, Nexen, Braum vagy a Riken. A nyári gumiabroncsokat 4x4, személyautóra és teherautóra egyaránt találunk.

Az egyik fontos szempont a nyári gumi szélessége hiszen ezen a felületen oszlik el a tömeg, itt történik a tapadás az abroncs és a közlekedési felület között. Ez az érték milliméterben van megadva és minden termék esetében fel van tüntetve. Van, aki a széles méretű gumit szereti hiszen sokkal kezelhetőbb viszont aki kényelmeset csendesebbet akar az a keskenyebb méretek közül válasszon. Azt is számításba kell venni és ez nagyon fontos, hogy az autónak megfelelőt, azaz a gyári méretnek megfelelő nyári gumit válasszuk.

Forrás: pixabay.com

És itt megemlíteném a mérvadó méretet az abroncs átmérőjét, amelyet collban szoktak megadni. Ez maga a felni mérete, amelyet az autó típusa ad meg. Ez lehet 10-es mérettől akár 23-mas méret is. Az autógumi magassága sem utolsó szempont. Ezek az abroncsok különféle speciális funkcióval ellátottak is lehetnek. Ilyen a megerősített, abroncsvédővel ellátott, defekttűrő technológiával ellátott (ez azokhoz az autókhoz érdemes vásárolni melyekben van defekt visszajelző a műszerfalon tehát kompatibilis az autóval), tubeless (belső nélküli gumik), SSR technology (defekttűrő és megerősített oldalfalú gumiabroncsok).

Ahogyan egy háztartási eszköznél létezik energia osztály, úgy a nyári gumik esetében létezik üzemanyag takarékossági besorolás. A gumi gördülési ellenállása 20%-kal befolyásolja a gépkocsi üzemanyag fogyasztását. A kedvezőbb üzemanyaghatékonysági jellemzőkkel bíró abroncsok esetében ez azt jelenti, hogy nemcsak kevesebb lesz az üzemanyag fogyasztás, hanem kevesebb lesz a Co2 kibocsájtás is. Mondhatni környezet kímélőbb. A osztálytól E osztályig terjed a besorolás értelemszerűen az E besorolás a legrosszabb üzemanyagfogyasztást jelzi. Az osztályok között az üzemanyag fogyasztás 100km-enként 0,1 literrel növekszik.

A következő fontos jellemző, amit nézni kell az a nedves tapadás. Ez szintén EU-s szabvány szerint betűjelzéssel van feltüntetve A-tól F-ig. A nedves tapadás tulajdonképpen a gumi nedves útfelülethez való tapadási képessége. A nagy nedves tapadási képességgel rendelkező gumiabroncsokról azt kell tudni, hogy gyorsabban megállnak a nedves úton fékezés közben. Gondoljunk csak bele mennyit jelenthet fészhelyzet esetén is az a néhány méter.

Amit még érdemes megnézni az a zajszint. A zajszint lehet A (csendes), B (mérsékelt) vagy C (zajos) besorolású. A gördülési zajt decibelben mérik (dB). Az alacsony zajszintű gumik 71 és 67 db közötti értékkel rendelkeznek. A legmagasabb 72 és 77dB között van. A legtöbb információt egy nyári gumiról mindig az abroncs cimkéről tudjuk leolvasni. Ezek nagyon fontos alapinformációkat tartalmaznak és nagyban elősegítik a választást. A helyes választáshoz az autós magazinok tesztjei is hozzájárulhatnak.

Mindent összevetve első tehát az, hogy passzoljon a gyári mérethez a nyári gumi hiszen hiába szeretnénk nagyobbat, ha nem tudjuk rátenni. Ha nem vagyunk biztosak a pontos méretben például az előző évi nyári gumiról, tanksapkában vagy a jármű gépkönyvében megtaláljuk a gyári méretet, de az internet is nagy segítségünkre lehet, ahol pontosan rákeresünk az autónk típusára és annak gyári gumi méreteire. Az is fontos, hogy mennyit használjuk az autót, ha például háromszor vagy többször tankolunk akkor érdemes prémium minőségű abroncsot vásárolni, ha átlagosan havonta kétszer tankolunk akkor elég a minőségi középkategóriás gumi is, de ha csak egyszer tankolunk akkor bőven megfelel a gazdaságos abroncs is.

Lehet hogy drága lehet vásárlás, de mindenféleképp meg kell tennünk azt hogy a nyári gumi csere megtörténjen hiszen akár nagyobb árat is fizethetünk azért ha ezt nem tesszük meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.