Kiss Tibi nem kérdezte, szabad-e, vagy nem szabad: új zenét írt a Himnusz szövegére

Forrás: Kultkikötő -
tisztelgés átdolgozás Aranyakkord Himnusz Kiss Tibi énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy újraértelmezett Himnusszal állt elő Kiss Tibi és zenekara, az Aranyakkord: egy teljesen más stílusú, vidámabb zenét írtak, a megjelenést pedig a Magyar Költészet Napjára, azaz április 11-re időzítették. 

A 2018-ban alakult zenekar legújabb szerzeményének, az újra zenésített Himnusznak az ötlete 2019-re datálódik, egy amerikai koncerten született meg az ötlet, melynek közönsége kivándorolt és ott született magyarokból állt. Sokféle felkérést kaptak ekkor, és az élmények rengeteg inspiráló gondolatot ültettek el a fejükben; ehhez jött még Tibi magyar-történelem szakos tanár édesapjának a Himnusz iránti szeretete.

Aranyakkord, Kultkikötő, Kiss Tibi, Vastag Gábor Forrás: Kultkikötő

„Ilyen előzmények után egyszer csak leültem egy bárszékre a gitárommal a régi próbatermünkben, elkezdtem játszani, és szinte azonnal kigurult a dal. Ráénekeltem a Himnusz szövegét, ami szintén magától értetődőnek tűnt, és ott helyben elhatároztuk, hogy ezt visszük el magunkkal Amerikába" – mesélte el az énekes a Szeretlek Magyarországnak, hozzátéve, hogy a dal címe A Himnusz után szabadon lett, azért, hogy még véletlenül se keverje senki össze az eredetivel, amit nem lecserélni szeretnének, hanem így tisztelegni előtte.

"Nagyon érdekes, hogy a születésekor ez egy színtiszta, egyszerű, spontán örömből kigurult dalocska volt, és csak utána kezdtünk el mi is azon gondolkodni az enyhén megbetegített felnőtt agyunkkal, lehet-e ilyet egyáltalán... Ebből is látszik, hogy mindenbe beleivódott manapság a politika, és utólag annak is elveszi az ártatlanságát, ami egyáltalán nem lenne erre hivatott" - magyarázta Kiss Tibi, aki szerint, ha folyton arra gondolnának az alkotók, mit lehet és mit nem, akkor nem születnének új alkotások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.