Ezekre figyelj, ha külföldön bankkártyával fizetsz

külföld utazás nyaralás bankkártya
Külföldi utazás során egyre többször kerül elő a bankkártya fizetéskor. A CIB Bank szakértői elárulták a Fanny magazinnak, mire ügyeljünk, hogy a nyaralás alatt is biztonságban legyen a pénzünk.

Ne tévesszük szem elől

Külföldön is legyünk elővigyázatosak a PIN kód használatakor. Győződjünk meg arról, hogy senki sem látja milyen számokat ütünk be az ATM-be vagy a bolti terminálba. Nagyon fontos, hogy a PIN kódot soha ne írjuk le papírra, és ne mentsük el a telefonunkba.

Nézzük meg a dátumot

Mielőtt elutazunk, érdemes ellenőrizni a kártya lejárati dátumát, nehogy külföldön derüljön ki, hogy nem tudjuk használni. A plasztikon feltüntetett dátum után sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem tudjuk használni a kártyát.

Mielőtt elutazunk, érdemes ellenőrizni a kártya lejárati dátumát Forrás: Shutterstock/Dean Bertoncelj

Növeljük a keretet

Ellenőrizzük a beállított napi vásárlási- illetve készpénzfelvételi limitet is, hiszen előfordulhat, hogy az utazás során többet fogunk költeni az itthon megszokottnál. Ha mégis megfeledkeznénk erről, és nagyobb összegre lenne szükségünk, netbankon, applikáción keresztül vagy telefonos ügyintézéssel bármikor és bárhol módosíthatjuk. Arra figyeljünk, hogy az indokoltnál ne legyen magasabb a limit, hogy akkor is védelmet nyújtson, ha a kártya illetéktelen kézbe kerül.

Félreértés ne essék

Célszerű jelezni a hitelintézetünknek, hová, mennyi időre utazunk, hogy a szokásostól eltérő bankkártyás tranzakciók miatt ne kerüljön sor bankkártyánk biztonsági okból történő korlátozására. Ha például ausztriai autós körutazásra indulunk, akkor egy ottani tankolás, vendéglői és hotelszámla kiegyenlítése természetes velejárója az utazásnak. Ha viszont a kártyatulajdonos Magyarországon van, akkor a váratlanul jelentkező hasonló költések akár a kártya eltulajdonítására is utalhatnak.

Utazzunk biztonságosan

Indulás előtt ellenőrizzük a bank honlapján, hogy a kártyánkhoz tartozik-e utasbiztosítás, és ha igen, nézzük meg, mely országokra vonatkozik és milyen szolgáltatásokat tartalmaz. Ezen információk birtokában dönthetünk arról, hogy szükséges-e külön utasbiztosítást kötnünk.

Kísérjük figyelemmel

Állítsunk be az utazás idejére kártyafigyelő szolgáltatást, hogy valamennyi kártyás tranzakcióról időben értesítést kapjunk. Így könnyebben észrevesszük, ha eltulajdonították a kártyánkat. Ilyen váratlan helyzetek miatt is érdemes lementeni a telefonunkba bankunk külföldről hívható telefonszámát.

Állítsunk be az utazás idejére kártyafigyelő szolgáltatást Forrás: shutterstock

Térképezzük fel

Külföldön is a saját bankunk ATM hálózatát részesítsük előnyben, ezért még az utazás előtt nézzünk utána, hogy a szálláshelyünkhöz közel hol található ATM, szükség esetén bankfiók vagy pénzváltó.

Tervezzük meg előre

Ha szükségünk van készpénzre, tudnunk kell, hogy a felvett összeget a bankunk saját devizaeladási árfolyamán váltja át, de a külföldi készpénzfelvétel tarifája hitelintézetenként eltérő lehet, ezért érdemes utánajárni, milyen költségei vannak bankunknál az ATM használatnak.

Így történik a váltás

A bankkártyával történő vásárlás általában külföldön is ingyenes, de ha forint alapú bankkártyával fizetnénk, a fizetés során a bankok többsége általában a deviza eladási árfolyamán váltja át a vásárlás összegét.

A bankkártyával történő vásárlás általában külföldön is ingyenes, de deviza eladási árfolyamán váltja át a vásárlás összegét Forrás: Shutterstock

Figyeljünk a részletekre

Ha bankkártyával fizetünk külföldön, vagy készpénzt veszünk fel a helyi terminálban, akkor válasszuk azt a lehetőséget, hogy a saját bankunkon keresztül történjen a váltás, mert így szinte biztos, hogy olcsóbban váltja át a forintot a helyi fizetőeszközre, mint az adott külföldi elfogadó.

Elmozdulhat az árfolyam

Olyan esetekben érdemes mégis a saját devizás váltást választani, ha nagy változások várhatók a devizapiacon, és nem akarjuk kitenni magunkat egy esetleges napon belüli jelentős árfolyam-elmozdulás kockázatának.

Forint vagy deviza?

Ha kártyás vásárlás esetén a POS terminál felkínálja, hogy forintban vagy az adott ország devizájában fizessünk, akkor mindenképpen válasszuk a helyi pénznemet, hiszen így általában kedvezőbb átváltási árfolyammal számolhatunk.

Kártyás vásárlás esetén a POS terminál felkínálja, hogy forintban vagy az adott ország devizájában fizessünk Forrás: Shutterstock

Idő kell a könyveléshez

Előfordulhat, hogy a fizetés után kapott értesítő üzenetben foglalt összegnél végül magasabb lesz az a végeredmény, amennyit a bankunk levon. Ennek oka lehet az árfolyamváltozás, számos pénzintézetnél ugyanis a fizetés végső elszámolása több napot is igénybe vehet.

Magasabbak a díjak

A nagyobb tételeket, például a szállás, belépődíjak költségeit mindenképpen fizessük bankkártyával. A nagyobb összegű készpénz váltása jellemzően több költséggel jár, főként, ha túlléptük a havi készpénzfelvételi keretünket.

A nagyobb összegű készpénz váltása jellemzően több költséggel jár Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Kedvezmény is járhat

A bankunk különböző kedvezményeket biztosíthat a bankkártyánk mellé. Ezekről és a kedvezményes partnerekről még utazás előtt célszerű a kártyatársaság és a bank honlapján tájékozódni, hogy ne maradjunk le a kedvező lehetőségekről.

Bánjunk vele okosan

A hitelkártya alapvetően vásárlásra szolgál, ezért, ha módunkban áll, készpénz felvételére ne használjuk, hiszen annak magasak a költségei, és ez külföldön súlyos összegekbe kerülhet.

Fizetés villámgyorsan

A bankkártyás fizetés kényelmes, és a visszajáró apróval sem kell foglalkoznunk. Sőt, időt is nyerhetünk vele, hiszen kártyával fizetve sokkal gyorsabban haladhatunk át például a horvátországi díjfizető kapuknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.