A tapétázás még sosem volt ilyen egyszerű

Forrás: Shutterstock -
falakat ecset csiszolóvászon tapétacsík
A tapétázás is tipikusan az a feladat, amit egy szakember sokkal szebben elvégez, mint mi. Ezzel együtt is leszögezhető: nem egy bonyolult procedúra: ha a kedved és időd úgy tartja, magad is belevághatsz.

Amire szükséged lesz a tapétázáshoz: egy kényelmes, koszolható munkaruha, néhány tekercs új tapéta, tapétaragasztó, egy kis glett és csiszolóvászon, spakli, meleg víz, illetve egy széles ecset vagy festőhenger.

Szabaduljunk meg a régi tapétától!

Egy vödör meleg vízben forgassuk meg a festőhengert vagy az ecsetet, majd áztassuk át vele a régi tapétát. Ezáltal könnyedén le tudjuk majd húzni egyben, a falak sarkától kezdve. Ha egyes helyeken nehezebben jön le, akkor rásegíthetünk egy spaklival.

Szabaduljunk meg a régi tapétától! Forrás: Shutterstock


Készítsük elő a falat gletteléssel!

Vizsgáljuk meg a falat, és ahol repedéseket vagy egyenetlenségeket találunk, ott töltsük ki alaposan glettel, majd ha megszáradt, a finomszemcsés csiszolópapírral csiszoljuk egyenletesre.

Alapozzunk!

Az alapozáshoz keverjük ki a szükséges mennyiségű tapétaragasztót, majd vigyük fel vékony rétegben a falakra az ecset vagy henger segítségével.

Alapozzunk! Forrás: Shutterstock

Az alapozás után 24 órával lehet csak tapétázni - ez éppen elég idő lesz arra, hogy a falakat lemérjük és kiszabjuk a tapétát.

Mérjük meg a falakat és szabjuk ki a tapétát!

A falon mért, tervezett tapétamagassághoz adjunk hozzá még 5 centimétert, mert néhol a fal magassága eltérő lehet. Mérjük meg a falak hosszát is, majd számoljuk ki pontosan, mennyi tapétacsíkot kell kiszabnunk.

Szabjuk ki a tapétát! Forrás: Shutterstock

Fontos, hogy a konnektorokat leragasszuk, és a művelet előtt toljuk el azokat a bútorokat, amik zavarhatnak a munkában.


Ragasszuk fel a tapétát!

A kiszabott tapétacsíkokat a mintás felével lefelé fektessük le, és ragasztózzuk át. Ha esetleg a mintás felületre is kerül egy kis ragasztó, azt azonnal töröljük le egy nedves szivaccsal! Várjunk pár percet; a pontos pihentetési idő a tapétaragszó csomagolásán fel van tüntetve.

Elkezdheted feltenni a tapétacsíkokat egymás után: a csíkoknak tökéletesen vízszintesnek kell lenniük, használjunk vízmértéket!

Az elsőt érdemes valamelyik saroknál kezdeni, úgy, hogy a tapéta 2-3 centis sávban fedje a másik falat. Majd folytathatjuk a többi csíkkal. Ezeket mindig a két sarkánál fogjuk meg, és fentről lefelé dolgozzunk, majd szépen, egyenletesen nyomogassuk és simítsuk le a hengerrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.