Menthetetlen romantikusok vagy újhullámos feministák a „tradwife”-ok?

Forrás: Shutterstock -
hagyományos család férfi-női szerepek család
Ropogósra vasalt kötény, alatta csinos, nőies ruhácska, friss manikűr, rendezett frizura, makulátlan lakás, jólfésült gyerekek, tökéletesen megterített asztal és vacsora. Valószínűleg sokaknak ez a kép ugrik be, ha megidézik az '50-es évek tipikus amerikai háziasszonyait. Igen ám, de mit szóljunk ehhez a képhez 2023-ban?

Feminizmus ide, női egyenjogúság oda, bizony akadnak, akinek 2023-ban a fent említettek jelentik a boldogság netovábbját. Se munka, se főnök, csak a család! Ők a tradwife-ok.

A „tradwife” szó a "traditional wife", vagyis "hagyományos feleség" rövidítése.

A „mozgalom” alapelve, hogy a nőknek vissza kell térniük a hagyományos szerepkörökbe,

azaz maradjanak otthon, gondoskodjanak a gyerekekről, főzzenek, takarítsanak és támogassák a férjüket. A tradewife-ok szerint a nők ugyanis akkor válhatnak igazán boldoggá és akkor élhetnek teljes életet, ha ezt a hagyományos szerepet töltik be.

A „tradwife" szó a "traditional wife", vagyis "hagyományos feleség" rövidítése. Forrás: Shutterstock

Romantikus elképzelés vs. valóság

A tradwife-szemlélet szószólóival leginkább a közösségi médiában találkozhatunk, különösen a YouTube-on, a TikTokon és az Instagramon, ahol általában idillikus hétköznapjaikat mutatják be, például a csillogó-villogó konyhát, a tökéletes ebédeket, vacsorákat és persze a boldog gyermekeket. Ez mind nagyon szép és jó, sőt valljuk be, hogy romantikus és megindító, ám ha a felszínt megkapargatjuk, akkor több problémával is találkozhatunk.

Tény és való, hogy manapság a nők több fronton kénytelenek helytállni és a karrier, valamint a magánélet egyensúlyát nagyon nehéz megőrizni – sőt talán nem is lehetséges teljesen. Éppen ezért, értjük, hogy miért lehet vonzó egyre több nő számára a tradwife-szemlélet, hiszen aki ezt az utat választja, annak végre nem kell a munkaerőpiacon versengenie, könyökölve törtetnie – már ha valódi karriert szeretne –, vagy robotolnia. Helyette maradhat az otthon biztonságot nyújtó falai között és a családnak szentelheti magát, anélkül, hogy szétszakadna a munka-magánélet huzavonában.

Manapság a nők több fronton kénytelenek helytállni. Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a hagyományos szerepekben élő nők (is) gyakran tapasztalnak stresszt, szorongást és elszigetelődést, illetve nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az anyagi önállóság feladásával könnyen kiszolgáltatottá válhatnak, több szempontból is.

Mi lesz például a tradwife-fal, ha 20 évnyi otthonlét után a férjével történik valami, ne adj isten, megbetegszik vagy elhagyja őt? Honnan lesz azután bevétele, nyugdíja, orvosi ellátása,

és főleg, ki fogja alkalmazni nulla munkatapasztalattal?

A tradwife-ok és a feminizmus

Sokan úgy is tekintenek a tradwife-okra, mint a feminizmus megcsúfolóira, bár ez nem teljesen jogos következtetés - vagy inkább mondjuk úgy, hogy nézőpont kérdése. A tradwife-ok azt vallják, hogy ők egyáltalán nem antifeministák, sőt a mozgalom egyik központi eleme pont az a szemlélet, hogy a nőknek szabad irányítást kell kapniuk a saját életük felett, azaz

jogukban áll akár úgy is dönteni, hogy a karrier és magánélet közötti libikókázás helyett a hagyományos női szerepet és a régmúlt idők családmodelljét választják.

A tradwife-jelenség tehát nem fekete vagy fehér, és bármelyik oldalról is vizsgáljuk, találhatunk benne pozitív és negatív jellemzőket is...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.