Folyton elkésel és nem tudod tartani a határidőket? Idővakságban szenvedsz!

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Brian A Jackson/Shutterstock. No use without permission./Brian A Jackson -
pszichológus idővakság időgazdálkodás
Kevesen tudják, de van neve annak a jelenségnek, amikor valaki mindenhonnan elkésik: ez az idővakság.

Dr. Becky Spelman angol pszichológus szerint az idővakságban szenvedő emberekből hiányzik az a képesség, hogy felismerjék az idő múlását, nem tudják megbecsülni, meddig tarthat egy-egy tevékenység. Ezért fordulhat elő, hogy valaki mindig az utolsó pillanatban rohan a buszhoz, vagy nem tartja be a határidőket. Persze, most mondhatjuk, hogy ilyen szituációba már mindenki került, az idővakság esetén azonban ez rendszeres.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Brian A Jackson/Shutterstock. No use without permission./Brian A Jackson


"Az idővakság gyakran olyan idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel jár együtt, mint a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, az ADHD"
- mondta a The Sunnak Dr. Spelman. Hozzátette, nem mindenki ADHD-s, akinek időgazdálkodási problémái vannak. Idővakság akkor is felléphet, amikor valami megzavarja az agy azon képességét, hogy kontrollálja és szabályozza a gondolatokat, az érzelmeket és a viselkedést. Amikor ez bekövetkezik, nagyon nehéz megszervezni, megtervezni valamit, beosztani az időt.

Ha te is idővakságban szenvedsz, a következő tippek segíthetnek:

1. Különböző jelek, jelzések használata

Kezd el időzítőket, naptárakat használni. Ezek segítenek az idő múlásának érzékelésében, emlékeztetnek a fontos határidőkre.

2. Tagold fel a feladatokat!

Próbáld meg a nagynak tűnő feladatokat részfeladatokra bontani. A kisebb egységek jobban átláthatóak, jobban kezelhetők, könnyebb megbecsülni a rájuk fordítandó időt.

3. Napirend kialakítása

A pszichológus szerint a rutinok és rendszerek kialakítása sokat segíthet az időgazdálkodásban, sokkal összeszedettebb lehetsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.