A nosztalgiázás testi és lelki előnyökkel jár - hozzájárul a mentális egészségünkhöz

Forrás: Shutterstock -
öröm nosztalgia emlék felidézés kapcsolat
Szeretünk nosztalgiázni, mert az emlékek felidézésében az agyunk egy kicsit mindig torzít a berögzült emlékeken: a kellemeseket szereti jobban megőrzi, a rosszakat pedig képes tompítani, megszépíteni. A nosztalgiát a legváratlanabb ingerek idézik elő bennünk: egy megfakult fénykép, fontos családi esemény, régi szerelem vagy a nagyi süteményének az íze. De vajon mi a magyarázat erre a jelenségre?

Korábban betegségnek tartották

A 17. században svájci betegségnek tartották, mert kezdetben a külföldön szolgáló svájci katonai osztag tagjait sújtotta. A tünetek olyan erősek voltak, hogy sokuknak le kellett szerelniük. Betegségüket azonban nem fizikai rendellenesség okozta, hanem az otthonuk iránti heves vágyódásuk. A tünetegyüttest Johannes Hofer orvostanhallgató nosztalgiának, honvágynak nevezte el, a görög nostos – hazatérés és az algos – fájdalom, vágyódás szavak után - írja a Bors.

Vágyakozás a múltba

Manapság a nosztalgia a múlt iránti erős és szentimentális vágyakozás. A világ minden táján megjelenő univerzális érzelem, amely végigkísér minket az életünk során. Egyik legfőbb alapjelentése a visszatérés, hazatérés. A nosztalgia általában pozitív múltbeli eseményekre összpontosítás és az öröm érzését váltja ki belőlünk, de néha olyan fájó emlékeket is magában foglalhat, mint a csalódás, a fájdalom és veszteség.

Biztonságérzetet ad

A nosztalgiázásnak fontos szerepe lehet a fenyegető ingerek elleni megküzdésében. Az ismerős tárgyak, helyszínek, ízek, illatok biztonságot adnak, emlékeztetnek gyermekkorunkra, arra, amiben felnőttünk, amikor még minden olyan egyszerű és örömteli volt, amikor a legnagyobb problémánk az volt, hogy mivel játsszunk. Felnőttkorban a pozitív múltidézés segíthet ellensúlyozni a negatív érzéseket és hozzájárulhat a mentális jóllétünkhöz.

A közös nosztalgiázás erősíti a családi köteléket Forrás: Shutterstock

Testi-lelki előnyökkel jár

A nosztalgia növeli a valahová tartozás érzését, segíti a társas kapcsolatok ápolását, növeli önbecsülésünket, az élettel való elégedettséget, a közösséghez tartozás érzését és segít megbirkózni a nehéz életszakaszokkal. Nosztalgikus hangulatban bizakodóbban tekintünk a jövőben is. A szép emlékek felidézésekor javul a kedélyállapotunk és visszakapjuk a motivációnkat. Emellett erősiti az immunrendszert, csökkenti a stressz-szintet, a szorongást és elősegíti a lelki fejlődésünket.

A jóból is megárt a sok

Manapság mintha a nosztalgia mindenütt jelen lenne. Részben, mert a cégek rájöttek, hogy hatalmas reklámereje van. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy ne ragadjunk a múltba. Aki ugyanis hajlamos sokat nosztalgiázni, jobban teszi, ha észben tartja, hogy negatív hozadéka is lehet. Ha ugyanis beleragadunk a múltba, az könnyedén elvonja a figyelmünket a jelenről, amelyet így nem tudunk a maga teljességében megélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.