3+1 csodás őszi program, amit nem érdemes kihagynunk

magazin kirándulás programajánló ősz
Az ősz sokak szerint az elmúlás időszaka, az esőé és a hidegé, holott az indián nyár általában még tele van simogató napsütéssel, színekkel és persze remek programlehetőségekkel. A szeptemberi és októberi hétvégék még kiválóan alkalmasak arra, hogy felfedezzük Magyarország legszebb tájait és rejtett kincseit, amelyek felejthetetlen élményt nyújthatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Csónakázás és kirándulás Lillafüreden

Lillafüred ősszel pont olyan, mint egy rajz valamelyik mesekönyv lapjain. A színpompás erdők, a kastélyszálló, a Hámori-tó, akárha egy tündérmesébe csöppentünk volna. És mennyi programlehetőség! Itt nem csupán nagyokat lehet kirándulni az erdei túraösvényeken, de csónakázhatunk a tavon (október 15-ig!), meglátogathatjuk a Szent István- és az Anna-barlangot, ahol gyönyörködhetünk a cseppkövekben vagy megleshetjük a denevéreket. S ha ez sem lenne elég, felülhetünk a libegőre vagy felkaptathatunk a nemrég épült Zsófia-kilátóhoz, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Palotaszállóra.

Lillafüred Forrás: MTI/Faludi Imre

Badacsonyi bortúra kilátóval fűszerezve

Badacsony a borok kedvelőinek igazi paradicsoma, ám nem csupán az övék! Bár ezt a vidéket mindenki a hegy levéhez köti és leginkább a bortúrákról híres, akad itt egyéb programlehetőség is. Például, ha a Balaton déli partjáról érkezünk, akkor kompozzunk egyet (a kompok egész évben járnak, de érdemes a menetrendet figyelni a BAHART oldalán), mert ez már eleve megalapozza a hangulatot, ráadásul így lehetőségünk adódik a Balaton két partjának egy napon belüli felfedezésére! A kikötés után pedig jöhet egy kis borozás vagy kirándulás – esetleg mindkettő, hiszen a Kisfaludy-kilátóba feljutni kész túra, lefele jövet pedig betérhetünk a borozókba egy-egy korty frissítő rizlingre, szürkebarátra vagy gyöngyöző fröccsre.

Badacsony Forrás: Shutterstock/Berni0004

Séta a zirci arborétumban

A Zirci Ciszterci Arborétum Magyarország egyik legszebb és legnagyobb botanikus kertje, ahol közel hatszáz fa- és cserjefaj él, köztük például a XVIII. században telepített növények. Az ősszel színpompás flóra mellett azonban egyéb látványosságok is akadnak a parkban, például a Cuha-patak, illetve az ebből táplálkozó tó, valamint ezek élővilága, egy lépcsős vízesés, a gyerekeknek pedig játszótér is akad.

Igazi nyugodt, melankolikus őszi program lehet az arborétum bejárása, ahol valóban közel kerülhetünk a természethez.

Zirci Arborétum Forrás: zirciarboretum.hu

A Fekete-kastély rejtélye Balatonedericsen

A Fekete-kastély nem annyira építészeti remekműként, mint inkább izgalmas, sőt hátborzongató történések helyszíneként ismert. A Balatonedericsen található kastély egy elvadul kertben magasodik, amelyet hajdanán a Nedeczky-család építtetett. Nevét egyesek szerint az egykori fekete tetőről vagy a feketére mázolt ajtó- és ablakkeretekről kapta, mások szerint azonban az itt történt furcsa halálesetekről. Akadt itt betegség, szerelmi féltésből elkövetett emberölés, öngyilkosság, bigámia, kémhistória...

Fekete-kastély, Balatonederics Forrás: Wikipedia


Az őszi ködös napokon a kastélyt szemlélve szinte kézzel fogható az elmúlt évszázadok rejtélyes légköre, bár tény, hogy az épület és környéke sajnos meglehetősen elhanyagolt manapság, ám egy pillantást a története miatt megér, ha erre járunk.

Az őszi hónapok tehát nem csupán az eső, a köd és a bekuckózás ideje, hanem a természetjárásé, a kirándulásoké és a kalandoké is. Húzzunk pulóvert, túracipőt és induljunk el felfedezni ezeket a csodás helyeket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.