Nem mindegy, hol tárolod a pezsgőt és a bort: a legtöbben a legrosszabb helyre teszik a palackokat

Forrás: AFP/Fabio Muzzi -
hűtőszekrény tárolás bor hőmérséklet ingadozás palack
Ha a hétköznapokon nem is tartasz otthon bort vagy pezsgőt, az ünnepek miatt biztosan a te kamrádban is akad néhány palack. Nagy eséllyel azonban te sem tudod, hol kellene valójában tárolnod, ezért másokhoz hasonlóan, a lehető legrosszabb helyen tartod. 

Bryan Levato, a Spin & Shake bárkölcsönző cég igazgatója szerint a legtöbb ember, amikor megveszi az ünnepekre a bort vagy pezsgőt, egyetlen szempont alapján pakolja el otthon: ne legyen útban. És ezzel a lendülettel be is rakja a hűtőszekrénybe. A szakértő azonban azt mondja, ez hibás döntés.

„A bor és a szeszes italok otthoni tárolása némi odafigyelést igényel, hogy megőrizze minőségét és ízét. Bár tálalás előtt be lehet tenni a palackokat a hűtőszekrénybe, a huzamosabb ideig tartó hűtőszekrényben tartásuk nem tesz jót a termék minőségének, mivel a normál hűtőszekrényben lévő alacsony páratartalom miatt a parafa kiszáradhat, ami oxidációhoz és romláshoz vezet" — magyarázta el a szakértő az Expressnek.

Nem mindegy, hol és hogyan tárolod a boros palackokat Forrás: AFP/Fabio Muzzi

A hűtő helyett a szakértő azt javasolta, hogy keressünk a lakásban egy olyan helyet, ahol stabilan 7-18 fokos hőmérséklet van, nincs közvetlen napfény és alacsony a rezgés. Ilyen hely a lépcső alatti szekrény, a folyosói gardrób, a garázs vagy a pince, már akinek van ilyen az otthonában.

Míg néhányan a hűtőszekrény feletti helyekhez nyúlhatnak, Bryan ezt sem tartja jó ötletnek: „Nem jó ötlet borosüvegeket a hűtőszekrény feletti rácsokon tartani, mivel a hűtőszekrény belsejének hűtésére kibocsátott hő kisugárzik. A hőmérséklet-ingadozások károsak lehetnek a borra, mivel az ingadozó hőmérséklet a bor kitágulását és összehúzódását okozhatja, ami kinyomhatja a dugót, vagy levegőt engedhet be a palackba, ami idő előtti öregedéshez és romláshoz vezethet" — mondja el Bryan

Egyesek számára a konyhapult lehet az egyetlen lehetőség, ha kevés a tényleges tárolóhely a lakásban, de oda is csak óvatosan lehet alkoholt pakolni, konyhai készülékek miatt szintén fennáll a hőmérséklet-ingadozás lehetősége.

Az optimális hőmérsékletű hely mellett még egy fontos dologra hívta fel a figyelmet a szakember:

„Tartsd a borokat az oldalukon, hogy a parafa ki ne száradjon. A száraz parafa összezsugorodhat, és levegőt engedhet a palackba, amitől a bor idő előtt öregszik, a parafa pedig szétomlik, amikor megpróbálod eltávolítani".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.