Azok a fura franciák - Szokások és hagyományok

francia szokások külföld extrém Franciaország furcsa hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Ahány ház, annyi szokás" - szokták mondani. És milyen igaz! Minden háznak és minden nemzetnek megvannak a maga sajátos szokásai, amikre jobb felkészülni, mielőtt az országba látogatsz. Az alábbi furcsaságokra mindenképpen érdemes számítanod, ha Franciaországba tévedsz. 
  • Franciaországban franciául: bizony a franciák nem szívesen szólalnak meg idegen nyelveken, és a külföldiektől is elvárják a francia nyelv ismeretét. Ha pár üdvözlő szót megtanulsz, biztosan sokkal oldottabbá válik a hangulat.
Forrás: Dreamstime
  • Ne légy műveletlen: magyarán ne felejts el köszönni! A franciáknál minden napszakban elengedhetetlen a köszönés, ha pedig figyelmetlen vagy, könnyen műveletlennek tarthatnak.
  • Virág és vacsora: nagy megtiszteltetés, ha egy francia a saját otthonába hív meg vacsorázni, ezt pedig mindenképpen illik honorálni. Jól teszed, ha küldetsz vagy viszel a háziasszonynak egy csokor friss virágot.

Forrás: Dreamstime
  • Nem fogsz leülni: bár a franciák híresek az udvariasságukról, mégis a tömegközlekedési eszközökön utazva erről valamiért megfeledkeznek. Készülj fel rá, hogy nemigen fogják átengedni a helyüket a buszon vagy a metrón, és a fel- leszállás is nehézkes lehet.
  • A világhírű francia ételek: az ínyenc, ünnepélyes étkezésnek van egy betartandó sorrendje: mindig az aperitiffel kezdődik, ezt követi az előétel, majd a hal- vagy húsétel, végül pedig a sajtok és a desszert. Az étkezés egy emésztést elősegítő itallal végződik.
Forrás: Dreamstime
  • Hús, de milyen: maradjunk egy kicsit az étkezésnél. A francia vendéglőkben a sülteket háromféle módon kérheted: "au bleu", mikor a hús külseje a minimális sütéstől egy kékes-szürke színt kap, de a belseje nyers marad. A "saignant" azt jelenti, hogy húst úgy sütik meg, hogy 2-3 mm sült réteg képződik rajta, viszont a belseje véres marad. És van a "bien-quit", azaz jól átsütve, amikor a húst addig sütik, míg a belseje át nem sül.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.