Retek: csodaszer egész évre, nem csak a fogyókúra alatt!

Forrás: Thinkstock -
retek egészséges életmód zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Önmagában is isteni, vitamindús, viszont alig tartalmaz kalóriát, ráadásul az év nagy részében a rendelkezésünkre áll: a téli hónapok egyik sztárja a retek. Ez a zöldség sokkal több módon használható, mint gondolnád, és azt is eláruljuk, miért érdemes gyakran fogyasztanod!

Szerencsére a retek az a zöldség, amihez az év minden hónapjában hozzájuthatsz: tavasszal, és még nyáron is a hónapos retek a sláger, mellette pedig a vaj és jégcsapretek is gyakran kerül salátákba. Ősszel jön müncheni sörretek, télen pedig a fekete reteknek van szezonja. Szerencsére most, az immunerősítés időszakában sem kell nélkülöznöd a retket, a piacok tele vannak vele. Bemutatjuk két kedvenc téli retekfajtánkat, fogyaszd őket bátran!

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A retek már az ókorban is nagyon kedvelt étel volt: állítólag az egyiptomi piramisok építőmunkásai is szívesen fogyasztották vitamintartalma miatt, a görögök pedig megfázáskor ették. A források szerint Marco Polo hozta be Európába.

Fekete retek - megfázáskor igazi jolly joker

Magas C-vitamin tartalma és a benne lévő mustárolaj-glikozidok teszik szuper immunerősítővé a kívül fekete, érdes külsejű zöldséget. Tudtad például, hogy majdnem háromszor annyi vitamin van benne, mint a fehér retekben? Kiváló megfázás, köhögés, torokfájás ellen - a mézes fekete retek hatását évszázadok óta ismerik. A benne lévő illóolajok miatt májvédő, javítja az epe és a gyomor működését, emellett nagyon magas az antioxidáns tartalma. A fogíny és fogbetegségek ellen is érdemes fogyasztani, káliumtartalmának köszönhetően pedig felveszi a harcot a magas vérnyomással. Ha fogyókúrázol, akkor is bátran eheted: 100 grammban körülbelül 15 kalória van.

Így fogyaszd

A japánok imádják, mi azonban kissé hanyagoljuk, pedig a csípős fekete retek igazi enegiabomba. Mehet salátába, készülhet belőle retekchips is - itt találtunk is szuper recepteket. A mi kedvencünk azonban a joghurtos reteksaláta: hámozz meg és reszelj le 2 fekete retket, locsold meg egy kevés olívaolajjal, kis kanál mézzel. Mehet hozzá 1-2 gerezd zúzott foghagyma, egy pohár kefír. Hagyd, hogy összeérjenek az ízek! Kicsit megsózhatod, de megbolondíthatod például fetasajttal is!

Forrás: Thinkstock

Ihász Katalin dietetikus

,,A fekete retek igazi téli vitaminbomba. Számos pozitív élettani hatással rendelkezik. Segíti az emésztési folyamatokat, szabályozza az epesav kiválasztását. Mivel megszünteti az epepangást, segíti az epebetegségek, így az epekő megelőzését is (már kialakult epekő esetén azonban nem tanácsolt alkalmazása).

Fogyasztása azonban egyéni tolerancia függő, illóolaj tartalmának köszönhetően puffadást, díszkomfortérzetet kelthet az arra érzékeny emberekben.

Akármennyire is egészséges, ha gyomorhuruttal, gyomorfekéllyes, epekővel küzdesz, lehetőleg egyáltalán ne fogyassz retket!"

Sörretek - nassolnivalónak is tökéletes

A salátát nagyon feldobja, de még vajas kenyérre is tökéletes a fehér, müncheni sörretek. Kalóriatartalma alacsony, a C-vitamin mellett tartalmaz még A és B vitamint, és van benne kalcium, magnézium, réz, vas és mangán. Rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt, javítja a keringést, jót tesz a beleknek és vizelethajtó hatása is van. Magas a rosttartalma, ezért is fogyasztják szívesen a diétázók.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A retek, különösen a fekete retek sokáig eláll a hútőben, csak a tárolásra kell odafigyelni. Vágd le a szárát, és tedd a hűtőbe egy lehetőleg műanyag zacskóban, felhasználáskor pedig nagyon gondosan most át.

Így kóstold meg!

Nassolj retket, amikor csak kedved tartja, pár kocka sajttal délutáni csipegetésnek is tökéletes. Reszeld salátába, de belefőzheted a zöldséglevesbe is!

Ha még mindig nem elég a retekből

A csírák nagyon egészségesek, salátába, szendvicsekbe egyaránt - fogyassz minél több retekcsírát! Amellett, hogy természetes antibiotikumként működik, vértisztító hatású, ízületi betegséggel küzdőknek kiváló. A hatása nagyon intenzív, ezt az emésztéseden is érezheted, éppen ezért tisztítókúrák, fogyókúra kiváló kiegészítője. Érdekesség még, hogy a retekcsíra nemcsak a gyomrot, de például a száj és arcüreget is tisztítja, mert fogyasztásával könnyebben távoznak a testből a lerakódások. A retecsírának a testet melegítő hatása is van, így ha télen gyakran fázol, érdemes többet fogyasztanod belőle. Ha azonban epeköved van, lehetőleg hanyagold a retekcsírát.

Készülj a télre, és turbózd fel az immunrendszered!http://www.life.hu/ez-zsir/20141110-keszulj-a-telre-5-dolog-amit-egyel-meg-immunerosites-vitmaindus-etrenddel-gyogyteak.htmlItt a tél, ami karöltve jár a megfázással, a betegségekkel, a levertséggel. A napfény hiánya kikészíti az embert, csakúgy, mint a fokozódó stressz az ünnepek közeledtével. Idén azonban ne hagyd magad - készülj tudatosan az előtted álló hideg hónapokra, és erősítsd az immunrendszeredet!Ez Zsír!--Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít? Így használd az olívaolajat!http://www.life.hu/ez-zsir/20141118-olivaolaj-vasarlas-szempontjai-mire-kell-figyelni-mit-mond-a-dietetikus.htmlA hipermarketekben már párszáz forintért vásárolhatsz olívaolajat, de vajon ez tényleg olyan minőségű, ami miatt megéri lecserélni a zsírt vagy a napraforgóolajat? Mennyire fontos az ár és a származás egy üveg olívánál? Szakértőkkel és dietetikussal jártunk utána a kérdéseknek, amik bennünket mint olíva-rajongókat foglalkoztatnak.Ez Zsír!--Tészta, pizza, lasagne - hogy maradnak vékonyak az olasz nők?http://www.life.hu/ez-zsir/20141118-az-olasz-nok-karcsuak-es-csinosak-igy-etkeznek-sportolnak-dietetikus-is-elmondja-a-velemenyet.htmlNemrég Toszkánában töltöttem néhány napot, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy az olasz nők nem keveset esznek, szénhidrátot is, sőt nem egyszer 4-5 fogásból áll a vacsorájuk. Ennek ellenére az ott töltött idő alatt egyetlen elhízott olaszt sem láttam, ezért úgy gondoltam, itt az ideje ellesni a titkukat. Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.