A fiataloknak kevesebbet kell enniük és többet mozogniuk ugyanazért a súlyért

Forrás: Thinkstock -
súly diéta fiatal fogyás étkezés mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2008-ban ugyanakkora kalóriabevitel 10 százalékkal nagyobb testsúllyal járt a tinédzsereknél, mint 1971-ben. 2006-ban pedig ugyanannyi mozgás 5 százalékkal több testzsírt jelentett az 1988-as értékhez képest – derül ki egy friss kutatásból.

A mai fiataloknak kevesebbet kell enniük és többet mozogniuk, hogy egészséges legyen a testsúlyuk. Ennek következtében a 25 évesek még nagyobb erőfeszítéseket tehetnek, mint középkorú szüleik. A generációk étrendjét összehasonlító vizsgálat szerint ugyanis ugyanaz a menü ma már tizedével nagyobb testsúlyt eredményez, ugyanannyi mozgás pedig huszadával több testzsírt.

A felméréshez 36 400 felnőtt táplálkozási és 14 419 fő edzési szokásait elemezték. Az eredmények szerint nem igaz, hogy a testsúlyt kizárólag ez a két tényező befolyásolja, hiszen ha így lenne, nem jelentek volna meg az említett különbséget.

Forrás: Thinkstock

Ruth Brown, a torontói York Egyetem doktorandusz hallgatója elmondta, hogy a feltárt összefüggés részben megmagyarázhatja a napjainkban járványszerűen terjedő elhízást.

„Az anyagcsere sokkal összetettebb annál, mintsem hogy csak energiabevitelről és leadásról lehessen beszélni” – tette hozzá Jennifer Kuk egyetemi oktató, aki úgy véli, hogy a gyógyszerek, a környezetszennyező anyagok, a genetika, az étkezések időpontja, a bélflóra és még a természetes fénynek való kitettség is befolyásolhatja a képletet. A tanulmány az Obesity Research & Clinical Practice című szaklapban jelent meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.