Glaszta Andrea fitneszmodell: "Ez az életvitelem, edzés nélkül nem tudok létezni"

versenyzés étkezés edzés fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
33 évesen kezdett el a fitnesszel foglalkozni, és viszonylag későn, 39 évesen vágott bele a versenyzésbe Glaszta Andrea, aki vallja: elhivatottsággal és egy motiváló edzővel bármit el lehet érni.  

Már gyerekkorodban is sportoltál?

A sport mindig is része volt az életemnek. Középiskolás koromban kézilabdáztam, majd többféle csoportos órát próbáltam ki, mint például az aerobik.

Glaszta Andrea Forrás: Sunshinephoto/Kiss Roland

Volt korábban súlyproblémád?

Súlyproblémám soha nem volt, szerencsésnek mondhatom magam ezért.

Mikor kezdtél el komolyabban foglalkozni a sporttal? Miért épp a fitnesszel?

A fitneszt és testépítést 7 éve kezdtem el. Eleinte heti 3-szor végeztem súlyzós edzést az aerobikóráim mellett, majd egy idő után a súlyzós edzéseim heti 5 alkalmat tettek ki. A fitneszben találtam meg önmagamat, és azt a típusú mozgásformát, edzést, amivel a testemet a leghatékonyabban tudtam formálni.

Milyen versenyeken indultál?

Viszonylag későn, 39 évesen kezdem el versenyezni. Az első versenyem 2015-ben a Fitparádé volt. Ez egy független verseny, 2 napos multisportfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabbja. Aki ott nyerni tudott, előbb vagy utóbb világbajnok lett. Ezen a versenyen Lady Fitness Modell kategóriában indultam, és első helyezést értem el. 2016-ban az I. Blade Sport kupa és Eb kvalifikációs verseny volt az első, amelyen Lady Sport Modell kategóriában az 5. helyen, míg a Sport Modell kategóriában a 6. helyen végeztem. 2016-ban a második versenyem a WBPF Szövetség Európa-bajnoksága volt, ahol Lady Sport Modell +165 cm kategóriában ezüstérmes lettem.

Forrás: Sunshinephoto/Kiss Roland

Milyen tapasztalataid vannak a versenyzésről?

A versenyzés semmihez sem fogható. Az izgalom, hogy jó lesz-e a forma, hogy eléred-e a kitűzött célt. Minden verseny más és minden verseny tapasztalatot ad, hogy a következő versenyen mit csináljak jobban vagy másképpen. A versenyek helyszínei és lebonyolítása minden alkalommal tökéletes volt.

Most hogy néz ki egy heted: mennyit és miket edzel, hogyan tartod magad formában?

Mivel a versenyeimnek 2 napja volt vége, jelenleg pihenek egy picit. Az edzéseimet úgy fogom felépíteni, hogy formában tartók legyenek. A heti 7 és napi 2 edzés helyett majd heti 4-5 osztott napos súlyzós edzést fogok végezni, és természetesen tartani fogom a csoportos óráimat is heti 3 alkalommal. Ebben a heti 4-5 súlyzós edzésben figyelni fogok arra, hogy minden izomcsoportomat átmozgassam.

Forrás: Sunshinephoto/Kiss Roland

Mennyire figyelsz oda az étkezésedre? Miket eszel egy nap?

Az étkezésnél nagyon figyelek a minőségi alapanyagokra. Előnyben részesítem a fehér húsokat, ezek közül is csirke- és pulykamellet, illetve halakat (tőkehal, tonhal, tilápia) fogyasztok. Persze a minőségi szénhidrátok sem maradhatnak el, mint a zabpehely, basmati rizs, jázmin rizs és a nagy kedvencem, az édesburgonya. Rengeteg rostban gazdag zöldséget fogyasztok: brokkolit, spenótot, jégsalátát, zöldbabot. Figyelek a napi ötszöri étkezésre és a folyadékbevitelre, ami az esetemben 3,5-4 liter egy nap. Természetesen versenyidőszakon kívül engedékenyebb vagyok magammal, de a fehér liszt és a cukor számomra abban az időszakban is tiltólistán szerepel.

Így készül Andi kedvenc édessége, a Rákóczi túrós pohárkrém

Hozzávalók:
250 g zsírszegény túró
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
5-10 dkg eritrit porcukor
2 dl kókuszhabtejszín
xilites sárgabaracklekvár
pár darab teljes kiőrlésű zabkeksz

Habcsókhoz:
1 tojás fehérje
8 dkg eritrit porcukor

A túrót villával összetöröm, és hozzákeverem a reszelt citromhéjat, az eritrit porcukrot és a tojássárgáját. A kókuszhabtejszínt kemény habbá verem, majd óvatosan összeforgatom a túrós krémmel. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem az eritrit porcukrot. A sütőt előmelegítem 150 fokra, és sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat rakok a tojásfehérjéből. Kb. 12-15 perc alatt készre sütöm a habcsókokat. A poharak aljába töröm a teljes kiőrlésű zabkekszet. A kekszre jön a baracklekvár, majd a túrós krém. Így rétegzem egészen addig, míg meg nem telik a pohár. A tetejét habcsókkal díszítem.

Van olyan kedvenc gyakorlatod, amit szerinted érdemes lenne a nőknek és a férfiaknak is többet végezniük?

Kedvenc gyakorlatom igazából nincs. Inkább kedvenc testrészem van, amit szívesen edzek, és ez pedig a hátam. Úgy gondolom, hogy ezt a testrészt nőknek és férfiaknak is egyaránt fontos edzeni, mert szép testtartást ad. Nőknél pedig egy szépen kidolgozott hát a kivágott felsőkben is jól mutat.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Jelenleg kicsit pihenek, de az őszi szezonban szeretnék versenyezni.

Mi a gyenge pontod? Van valami, amit nem szeretsz magadon?

Azt gondolom, hogy nőként soha nem lehetünk 100%-ban megelégedve önmagunkkal. Olyan nincs, amit nem szeretek magamon, olyan viszont van, amit jobban szeretnék még formálni. Ilyen például a combom hátsó része. A combhajlítóm edzésére biztosan be fogom iktatni a mérlegállást, avagy az egylábas felhúzást, amelyből 15 ismétlést fogok végezni 4 körben lábanként súllyal. Ez a gyakorlat elsősorban a combhajlítókat célozza meg, de a farizmok formálására is kiváló. Kiegészítőként a törzs izomzata is szerepet kap, különösen az egyensúlyunk megtartása során.

Andreát Szécsi Dávid edző készítette fel az Eb-re Forrás: Glaszta Andrea

Veled is előfordul, hogy nincs kedved edzeni? Ilyenkor hogyan motiválod magad?

Az, hogy szeretek-e edzeni, vagy nem, igazából nem kérdés. Ez az életvitelem: edzés nélkül nem tudok létezni. Ha előfordult is olyan, hogy nem volt kedvem, az már a versenyfelkészülésem utolsó fázisában volt. Erőt adott sokszor a családom, a barátaim, vagy a csapatom biztató szavai. Itt már napi 2 edzésem volt, ami pszichésen és fizikailag is nagyon nehéz, de csak a cél lebegett a szemem előtt és az, hogy képes vagyok megcsinálni. Nagyon fontos szerepet tölt be ilyenkor egy külső, objektív kontrollszemély, például az edző, aki átsegít a holtpontokon. Nekem szerencsére az eddigi két versenyperiódusomban kettő segítségem is volt. Így volt ez az Eb-re készülésem során is, amelyre Szécsi Dávid edző készített fel. Dávid mind szakmailag, mind pedig emberileg a maximumot adta nekem. Jó érzés tudni, hogy egy-egy holtpontomon bármilyen kérdéssel, a nap bármelyik szakaszában kereshetem, és ha szükséges, megnyugtat, kontrollál. Tudtam, hogy nemcsak mint a legjobb edzőre, hanem mint a legjobb emberre is bármikor számíthatok rá, mert „csak" a legjobbat akarja nekem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.