Előre félsz a karácsonyi túlevéstől? Így ne legyél rosszul az ünnepi asztalnál

2018.12.18. 08:00

Az, hogy a karácsony az evésről (is) szól, így van jól. Hiszen a közös étkezések összehozzák a családot, hagyományokat teremtenek, amelyek az ünnepek alkalmával oly fontosak. Az viszont, hogy nem tudunk mértéket tartani az ünnepi asztal mellett, már egy másik kérdés. 

Nem kell hetekig csinálni, pár nap után is érezhetjük a túlevés hatásait, sőt, bizonyos következményeket, például a kajakómát már rögtön étkezés után is. Egy-két nagyobb étkezés aztán bőven elég ahhoz is, hogy fellépjenek különöböző emésztési zavarok, esetleg puffadás vagy reflux. A bélflóra egyensúlyának megbomlása felrúgja a szervezet működésének megszokott menetét, és végül rájövünk, hogy a túl sok étellel többet ártunk, mint amennyit a pillanatnyi öröm adni tudott. Érdemes tehát kicsit tudatosabban készülni az ünnepi étkezésekre. Ehhez adunk néhány tippet!

  • Főzz kevesebbet!

A problémát megfoghatjuk a gyökerénél is, azaz minden ott kezdődik, hogy mi kerül az asztalra. Ebben a kérdésben kétféle kompromisszumot lehet hozni. Ha ragaszkodtok a hagyományosan elkészített ünnepi menühöz, akkor érdemes kevesebbfélét és úgy általánosságban is mindenből kevesebbet készíteni. Ha viszont kompromisszumképes a család, és nyitott az új alapanyagokra, az egészséges csavarokra, akkor ezeket is bevethetitek. Akár teljesen új karácsonyi menüvel is készülhettek, vagy keressetek olyan recepteket, ami a hagyományos fogásokat készíti el kicsit egészségesebb verzióban.

Keress olyan recepteket, ami a hagyományos fogásokat készíti el kicsit egészségesebb verzióbanForrás: Shutterstock
  • Igyál vizet!

Minden étkezést érdemes két deci vízzel kezdeni, a folyadék ugyanis eltelít egy kicsit, így nem tudunk utána annyit enni, amennyit egyébként elfogyasztanánk. A víz ráadásul beindítja az emésztőenzimek termelődését is.

  • Egyél lassabban!

A túlságosan gyors étkezés mindig túlevéshez vezet, hiszen nem adunk magunknak időt, hogy eljusson az agyunkig az információ: tele vagyunk. Csak az utolsó falat lenyelése után jövünk rá, hogy túlettük magunkat. Úgyhogy semmiképpen ne kapkodj, inkább élvezd ki az ízeket!

  • Rágd meg jól!

Ha rendesen megrágod az ételt, akkor nem esel abba a hibába, hogy túlságosan gyorsan teletömöd magad, ráadásul a rendesen megrágott ételt sokkal könnyebben emésztjük meg, nem terheljük meg túlságosan a gyomrunkat.

A rendesen megrágott ételt sokkal könnyebben emésztjük megForrás: Shutterstock
  • Mozogj!

A karácsony napjait ne csak a konyhában és a televízió előtt töltsd. Mozduljatok ki közösen, ha máshoz nincs is kedvetek, tegyetek nagy sétákat a friss levegőn. A mozgás segíti az emésztést, ráadásul addig sem csábítgat otthon a sok sütemény.

süteményétkezésünneptúlevéskarácsony