Bűn vagy gyönyör? Őszintén az önkielégítésről

szex önkielégítés szexualitás gyönyör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az önkielégítésről a mai napig tabu beszélni. Mintha a gyönyör, amit a saját kezeddel okozol magadnak bűn lenne. Lássuk, mi derült ki az ország nagy szextesztjéből!  

Thinkstock
Thinkstock

Fontos, hogy az önkielégítés az egészséges szexuális fejlődés szerves része legyen, hiszen - és ez különösen a nőkre igaz - később honnan tudhatná egy szexuálisan érett fiatal lány, hogy mi jó neki az ágyban, ha saját maga nem tapasztalja meg. És persze - túl a tanuláson - a felnőttek szexuális életének is része lehet az önkielégítés. Néha azért, mert egy időre partner nélkül maradt valaki, máskor a társ mellett születik igény a maszturbálásra.

Az ország nagy szexteszjének eredményeiből Gyimesi Andrea szexuálpszichológus szakértőnk segítségével az is kiderül, hogy a nők még mindig szemérmesebbek ezen a területen.

Milyen gyakran végzünk önkielégítést?

A szexteszt eredményei alapján a nők és a férfiak között jelentős különbségek vannak ebben a kérdésben. A női kitöltők 22%-a egyáltalán nem végez önkielégítést, 62%-uk nagyon ritkán, ritkábban, mint kéthetente vagy egyáltalán nem maszturbál. Hetente vagy annál gyakrabban a nők csak 22% -a szerez örömöt magának.

A férfiak esetében más a helyzet: 50%-uk hetente vagy gyakrabban juttatja magát gyönyörhöz. Ez azt jelenti, hogy több mint kétszer magasabb a férfiak körében az önkielégítés heti gyakorisága, mint a nőknél.

Az életkor is számít

Az életkor előrehaladtával a férfiak esetében csökken az önkielégítést végzők száma: a 20 éves kor alattiak 72%-a legalább hetente maszturbál, míg a 41-45 éveseknek már csak mintegy 40%-a jut el így a csúcsra.

A szextesztből az is kiderült, hogy az önkielégítés szokás kérdése: van, aki nem csinálja, van, aki igen, a kétheti gyakoriság elég alacsony. Sokkal jellemzőbb az, hogy valaki ritkábban, mint kéthetente vagy pedig hetente maszturbál.

Thinkstock
Thinkstock

A nők esetében mást tapasztalunk: akadnak olyanok, akik kb. 36 éves korukra kipróbálják, hogy milyen maszturbálni, de stabil 20% kitart a páros szex mellett, vagy egyáltalán nem maszturbál. A tesztből az is kiderült, hogy a nő minél idősebb, annál gyakrabban maszturbál, de a válaszadóknak itt is csak mintegy 20%-a jut így a csúcsra.

Szégyenérzet vagy gyönyör?

A nők egyértelműen kevesebben végeznek gyakori önkielégítést, és ennek feltehetőleg a szégyenérzet az oka - állítja szakértőnk.

Az életkor előrehaladtával kevésbé szégyenlősek azok, akik rendszeresen végeznek önkielégítést. Azok, akik nem maszturbálnak rendszeresen, vagy sosem végeztek önkielégítést, erős szégyenérzetről számoltak be. 20 év fölött a férfiaknak csak 10%-a érez bűntudatot az önkielégítés miatt.

Tudtad?

Azok a nők, akik nem éreznek szégyent vagy bűntudatot az önkielégítés miatt, sokkal gyakrabban érik el a klitorális és vaginális orgazmust, és sokkal ritkábban fordul elő velük az, hogy nem jutnak el a csúcsra egyik úton sem. Továbbá a szégyenérzéstől mentes, önkielégítő nők többször közösülnek a partnerükkel. Ez az összefüggés a férfiakra is igaz.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.