Így tarts forrón! Kapcsolatmentő praktikák pároknak

Forrás: Thinkstock -
a nap cikke párkapcsolat szex vágy szexualitás szerelem vonzódás erotika kapcsolat gyönyör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van úgy, hogy az első találkozás és a gyönyör születése között alig néhány óra telik el. Máskor hónapokig ízlelgeted a másikat, míg sor kerül az első együttlétre. Aztán valami hirtelen megváltozik, és úgy érzed, a kezdeti lángolás elmúlt, a kapcsolatnak vége. A Life.hu-n egy éve ez volt a kedvenc cikketek.

Tény, hogy egy bizonyos idő elteltével halványul a kezdeti találkozás örömteli pillanata. Nem érzed már annyira izgatónak a másik illatát, nem tetszik annyira a keze sem, és a mosolya sem a régi. Szakértőnk, Etienne Kala életvezetési tanácsadó szerint igazából rajtunk múlik, hogy mi marad meg bennünk az első találkozáskor érzett vágyból, és hogy idővel mennyi energiát fordítunk a szexuális életünkre.

Azért van szeretőm, mert képtelen vagyok az elköteleződésre? Forrás: Thinkstock

Az első hibát ott követed el, amikor mindig csak kapni akarsz - figyelmet, törődést, szeretetet. Ebből nyersz energiát, miközben elfelejted, hogy önmagad számára a legfontosabb energiaforrás te magad vagy. A magadból nyert erő bőven elegendő az örömhöz, sőt minél több pozitív energiát adsz át a párodnak, annál több termelődik benned. Vagyis ha a szexuális érintkezésekben nem a másiktól várod a gyönyör beteljesülését, hanem önmagadtól, akkor soha nem szürkül el a szexuális életetek. Épp ezért ne várj a másiktól túl sokat, úgy részesítsd őt gyönyörben, hogy ne méricskéld, mennyit adtál idáig. A legideálisabb helyzet az, amikor mindkét fél ugyanúgy adni akar a másiknak. Ha úgy érzed, hogy a másik kevesebbet nyújt számodra, egy módon segíthetsz a kialakult helyzeten: ha nem bírálod őt, nem erőltetsz semmit, csak még többet adsz neki - állítja szakértőnk.

Inez, menedzser (28)

"Három éve élünk együtt a pasimmal, és körülbelül egy éve figyeltem fel arra, hogy megváltozott a viszonyunk. Mindketten dolgozunk, estére érünk haza, a gyors vacsora után Peti a netet bűvöli, én meg bámulom a tv-t. Nem szeretem a sorozatokat, de valahogy mindig azon kapom magam, hogy egy újabb epizódot nézek. Az ágyban is megváltozott a helyzet. Jó, ha kéthetente egyszer összebújtunk. Én viszont úgy döntöttem, nem akarok így élni. Ez túl kevés nekem, és nem méltó hozzánk. Ennél sokkal izgalmasabb lehetne az együttélés és a szex is.

Próbáltam, megbeszélni a dolgot Petivel, de úgy tűnt, számára még elfogadható ez a helyzet. Úgy döntöttem, én fogom csalogatni a szerelmet. Úgy adok, hogy közben nem várok tőle semmit. Bámulja a netet? Nem baj. Mellé ülök, vagy mögé térdelek és simogatom a hátát, vagy a tarkóját. Néha beválik, néha nem. Olykor fergeteges szex a vége, máskor csak élvezi az érintésem, de érzem, hogy valami megváltozott: a tónus, ahogy egymáshoz szólunk. Az, hogy én nyitottam felé, újra közelebb hozott minket egymáshoz, a kommunikáció is gyengédebb, és úgy vettem észre, hogy mostanában siet haza hozzám."

A fenti példa jól rámutat arra, hogy milyen pozitív tapasztalatai lehetnek annak a félnek, aki mer adni és változtatni a megszokott élethelyzeteken - mondja Etienne Kala."Az én praxisomban is volt egy fiatal lány, aki tökéletesen nézett ki, de ő mégsem érezte jól magát a bőrében. Komoly önbizalom-problémákkal küzdött, amit súlyosbított az, hogy bár volt orgazmusa, a párjával mégsem voltak egy hullámhosszon. A lány túlfűtöttebb volt a szex területén, sok mindent szeretett volna kipróbálni, és a párját is vitte volna magával. A kedvese azonban nem volt nyitott az új élményekre, a kevesebbel is beérte, ráadásul féltékeny volt a lányra, aki egy idő után úgy érezte, hogy valami nagy baj van vele. Hogy nem normális az, hogy ennyi mindent szeretne, miközben a párja nem ennyire kíváncsi. Bűntudata volt, és saját magát okolta a párkapcsolati problémák miatt. Ebben a szituációban először a lány önbizalmát kellett helyretenni, hiszen ahogy merte vállalni önmagát és a vágyait, ahogy el mert merülni saját szexualitásában - pl. fantázia, önkielégítés stb. segítségével -, úgy csökkent a hiányérzete. Magabiztosabb lett, és bár a párja is próbált nyitni felé, úgy tűnik, mégsem maradnak egy pár. A lány viszont most már rendelkezik annyi önbizalommal, hogy tovább merjen lépni, és így be tudja majd vonzani az életébe azt, akivel valóban megélheti a harmóniát a szexben is."

Miért gondolja a nő, hogy a férfi megváltozik érte? Forrás: Thinkstock

A másik gyakori hiba - ami miatt elillan a kezdeti varázs -, hogy szex közben sokszor csak testben vagyunk jelen, miközben az agyunkkal, az érzelmeinkkel is a másikra kellene figyelni. Teljes mélységében kellene megélni a pillanatot, ismerni kellene a másik testét, és tudni azt, hogy mi jó neki. Szakértőnk szerint a jó szexhez le kell tudni csendesíteni a gondolotaidat. Naponta egyszer vagy többször szánj arra néhány percet, hogy csöndben, egyedül, csak befelé figyelsz. Ahhoz, hogy el tudj merülni az élvezetben, hogy meg tudj mártózni a másik ölelésében, és bőséggel tudj adni elengedhetetlen ez a fajta belső csend megteremtése.

Megfelelő önismeret nélkül nem fog működni a szex sem. Ha nem ismered magadat, ha "maszk" mögé rejtőzöl a hétköznapokon, akkor nem leszel őszinte az ágyban sem. Ne feledd: csak annyira lehetsz máshoz őszinte, amennyire magaddal az vagy. Fogadd el, ha egy picit kilógsz a sorból, mert ha nem, akkor a szexben sem mered majd felvállalni valódi vágyaidat, soha nem fogod majd elmondani a másiknak, hogy mit szeretnél. Ne hazudj önmagadnak és ne titkolózz! Ne feledd: az elfojtás sokkal nagyobb energiát követel tőled, mint ha vállalod az érzéseidet azok minden következményével és felelősségével együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.