Megtalálták a legerősebb fájdalomcsillapítót

agy fejfájás migrén
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy koponyán keresztüli elektromos stimuláció hatékonyabb és erősebb lehet akár a morfiumnál is.

Amerikai tudósok megtalálták a legerősebb fájdalomcsillapító módszert. A technika az úgynevezett mély agyi stimuláció, mely során a fejre helyezett elektródák segítségével gyenge, mindössze 2 milliamper elektromos áramot vezetnek a koponyába. Az első hallásra bizarr műveletről a vizsgálatok során kiderült, hogy nagy mértékben javított a migrénnel küzdő betegek állapotán. A Michigan Egyetem kutatói összesen 13 krónikus fejfájással küzdő beteget vontak be a kísérletbe. A négy hétig tartó kezelés során 10 alkalommal vezettek elektromos áramot a páciensek fejébe. Az eredmények szerint a betegek fájdalomküszöbe 37 százalékkal növekedett, ezáltal sokat javított az állapotukon.

Thinkstock
Thinkstock

A tudósok bíznak az új módszer hatékonyságában, hiszen kevesebb fájdalomcsillapítóval is kezelhetővé válnak a sokszor elviselhetetlen migrénes rohamok. Az erős gyógyszerek mennyiségének redukálásával pedig nemcsak azok mellékhatásai csökkennek, hanem a függőség kockázatának kialakulása is. A kutatás vezetője, dr. Alexandre DaSilva adjunktus szerint - bár az eredmények rendkívül biztatóak - a módszer klinikai alkalmazásához még további kísérletekre van szükség. "Ez az agyi stimuláció a krónikus migrén és egyéb krónikus fájdalmak gyógyszeres kezelésének kiegészítője lehet, amellyel az agy saját fájdalomcsillapító forrásait mozgósíthatjuk" - vélekedik a tanulmány szerzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.