A bringa a legszívbarátabb sporteszköz: hozd ki a garázsból, és pattanj nyeregbe!

betegség szívderítő kerékpár egészség bicikli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyes kínai források szerint már 2000 évvel ezelőtt használtak olyan eszközt, ami nagyon hasonlított a mai bicikli ősére. Márciusban pedig ajánlott a miénket is kihozni a garázsból.

A téli bezártság, a szobabicikli tekerése után végre jól fog esni, ha a napsütésben tekerhetünk. (Bár a március még változékonynak ígérkezik.) A kemény pedálozás segíti a tüdő munkáját, emeli a „jó" koleszterin szintjét, és nem mellesleg kikapcsolja a gondolatainkat is. A tekerés különösen ajánlott a szívinfarktusból felépülőknek és azoknak is, akik szívesen megszabadulnának pár kilótól.

Forrás: Thinkstock

A kerékpározás (akár szobai, akár szabad levegős) javítja a szív- és érrendszer állóképességét, fokozza a szervek vérellátását, javítja a légzőrendszer munkáját és fokozza a cukor-toleranciát. Hatásai miatt nemcsak az egészségmegőrzésben, hanem bizonyos betegségek kezelésében is kulcsszerepet tölt be.
Bár ez már csak egészségeseknek való, de napi 3 óra vagy 30 km kerékpározás felére csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát, tehát megelőzésre is kiváló sport.

Hogy mire kell figyelni a biciklizésnél, ha most így hirtelen nyeregbe pattansz a tél után, kiderül a Szívderítő.hu cikkéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.