Szezonális allergia kisokos — avagy tudd, milyen pollenekkel állsz szemben

reventil2020 allergia pollenallergia pollen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nyár, akkor szabadság, pihenés és töltekezés — kivéve azoknak, akik súlyos allergiás tünetekkel küzdenek, amelyek nem csak megnehezítik a mindennapokat, hanem a legvidámabb perceket is ellehetetlenítik.

Ha te is allergiás vagy, akkor bizonyára tudod, milyen érzés egész éjjel álmatlanul forgolódni, mert nem kapsz levegőt, köhögsz, fulladsz, égnek a szemeid és tüsszögés rohamok kínoznak. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen éjszaka után nem telik valami fényesen a másnap — pláne, ha 7 napból 5 nap ezt jelenti számodra a "pihenés." A tükörbe pillantva pont olyan az ábrázatod, mint februárban az influenza idején: kialvatlan, beesett szemek és vörös, kidörzsölt orr.

Persze vannak házi praktikák, amelyekkel sokan megpróbálkoznak az allergiás tünetek enyhítésére, ilyen például a vizes borogatás a szemre - ám ez csak tüneti kezelés, amely egyrészt nem mindig válik be, másrészt nem szünteti meg a probléma gyökerét. Így ha az allergia épp nem szemviszketés formájában kínoz, akkor majd orrdugulásként jelentkezik. Akár tetszik, akár nem, az allergiát komolyan kell venni, ehhez azonban érdemes tisztában lenned vele, hogy mi is történik ilyenkor pontosan.

Az égő, viszkető szem tipikus jele a pollenallergiának Forrás: Shutterstock

A kora tavaszi allergia

A tavaszi-nyári allergiaszezon három fő részre bontható: az első március-május között tombol, a második április és július között, míg a harmadik július és október között. Márciusban szép fokozatosan virágozni kezdenek a fafélék, mint például az égerfa, szilfa, nyárfa vagy a tölgyfa. Ám a tévhitekkel ellentétben nem a virágok okoznak gondot, hanem a pollenek.

A pollen a virágok szaporodásakor keletkező, mikroszkopikus méretű finom por, úgynevezett bioaeroszol, amely láthatatlanul kering a levegőben, és egy allergiára hajlamos ember szervezetébe jutva galibát tud okozni. Az immunrendszer ugyanis ilyenkor ugyanúgy külső behatolónak tekinti a polleneket, mint a vírusokat vagy a baktériumokat. Úgy ítéli meg, hogy a test bajban van, ezért harcba küldi a legbátrabb fehérjéit, hogy győzzék le a polleneket. Ezt követően még hosszú biokémiai folyamatok mennek végbe, melyek eredményeképpen a fentebb említett tünetekkel találhatod szemben magad.

A tavaszi-nyári szezon

Ugyanez történik a tavaszi-nyári szezon "sztárjainak" hatására is, akik április és július között fejtik ki "áldásos" hatásukat. Ebben az időszakban főleg a pázsitfűfélék, a csalánfélék és a fenyőfélék tombolnak, és mivel szinte mindenhol jelen vannak, így nagyon erőteljes tüneteket tudnak okozni.

A tavaszi-nyári szezonban főleg a pázsitfűfélék, a csalánfélék és a fenyőfélék tombolnak Forrás: Shutterstock

A késő nyári szezon

A júliustól októberig terjedő időszakban főleg a parlagfű és a fekete üröm pollenjei szabadulnak el, és ezekre sajnos nagyon sokan allergiásak. Ráadásul ez a szezon is 4 hónapot ölel fel, akárcsak az ezt megelőző tavaszi-nyári időszak, így aki például mind a két szezonban allergiás valamire, az akár 8 hónapon keresztül is szenvedhet a tünetektől.

A tüneteket egyáltalán nem szabad bagatellizálni, ugyanis ha az allergia kezeletlenül marad, hajlamos lehet a felerősödésre. Akinek néhány éve még csak egy-egy tüsszentés volt az összes tünete, az később olyan szövődményekkel küzdhet, mint az asztma, az ekcéma vagy a kötőhártya-gyulladás. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb kivizsgálásra kerüljön sor, hogy tudd, mivel állsz szemben. Ezt követően már csak ki kell választani a megfelelő gyógyszert, orrspray-t és/vagy szemcseppet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.