A dietetikus elárulta: ez történik a szervezeteddel egy óra alatt, ha gyorséttermi kaját eszel

Fotó / Unsplash -
McDonald's szervezet dietetikus emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztosan sokaknak ismerős az érzés, amikor azonnal felpuffad gyorséttermi ételek fogyasztása után és utána alig egy órával már újra farkaséhesnek érzi magát. A dietetikus most elárulta, hogy mi áll ennek a hátterében. 

Bár mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a gyorséttermi ételek nincsenek jó hatással a szervezetünkre, mindenkinél előfordult már, hogy jobb megoldás hiányában gyorséttermi menüt fogyasztott ebédre.

Helen Bond dietetikus sokkoló dologra hívta fel ezzel kapcsolatban a figyelmet: egy Big Mac, egy közepes sült krumpli és egy közepes epres turmix (összesen 1200 kalória) példáján keresztül mutatta be, hogy milyen folyamatok játszódnak le az emésztésünkben.

Az egészségügyi szakember szerint az elfogyasztás utáni első néhány percben valószínűleg elégedettséget érzünk. 15 perc elteltével a vércukorszint válaszul megemelkedik, a rostok nélkül fogyasztott szénhidrátok ezt hirtelen teszik. A vércukorszint-kiugrások hosszú távon egészségtelenek, és összefüggésbe hozhatóak az elhízással, a különböző gyulladásokkal és a cukorbetegséggel.

"Meglepő módon ebben az ételben körülbelül 8 g rost van - főleg a sült krumplihoz használt burgonya, a hamburger-zsemle és a hozzá tartozó saláta miatt. Ha csak a sült krumplit ennénk, a vércukorszint gyorsan megugrana"

- magyarázza a szakember.

A dietetikus elárulta: ez történik a szervezeteddel egy óra alatt, ha gyorséttermi kaját eszel Fotó / Unsplash

Majd 30 perc után a rendkívül magas sótartalom miatt puffadás jelentkezhet.

"Gyakran előfordul, hogy a sóra érzékenyebb emberek vízvisszatartástól szenvednek, ezért néhányan a gyorséttermi ételek fogyasztása után felduzzadtnak vagy felpuffadtnak érzik magukat"
- tette hozzá Helen Bond.

A kiadós menü után 50 perccel már éhesnek érezhetjük magunkat. A dietetikus ezt azzal magyarázza, hogy a cukor rost és fehérje nélkül nagyon gyorsan felszívódik, így már ekkor is lomhának és fáradtnak érezhetjük magunkat. Egy óra múlva viszont már biztosan elindítja a vércukorszintünk a válaszreakciót, és étel után kezdünk el sóvárogni - írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

"A rendkívül ízletes gyorsételek és az olyan ínycsiklandó tápanyagok, mint a cukor és a zsír kombinációja, amely aktiválja az agy jutalomközpontjait, serkentheti az ember vágyát, hogy még többet egyen ugyanabból a típusú ételből, amint az éhség újra jelentkezik"

- mondta a dietetikus, aki fontos dologra hívja fel a figyelmet.

"Ha az étel sokkal több szénhidrátot és cukrot tartalmaz, mint amennyire a sejtjeidnek szükségük van az energiához, amelyet felhasznál a testmozgás vagy a mindennapi feladatok elvégzése során, akkor a szervezeted végül a felesleget zsírrá alakítja"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.