Így fuss télen: 4 tipp, ha a hideg időben is futócipőt húznál

futás télen futás sport tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen futni egyáltalán nem lehetetlen, sőt szükséges ahhoz, hogy egész évben megőrizzük jó formánkat. A hidegben, sötétben, gyakran latyakos időben való edzésnek azonban megvannak a maga speciális szabályai, amelyeket mindenkinek érdemes betartania. 

A rövid nappalok már jó ideje itt vannak velünk, és a fogcsikorgató hidegben is volt részünk. A futóedzők a téli hónapokat az alapozás időszakának hívják, ilyenkor a hosszabb és kevésbé intenzív etapok biztosítják azt, hogy a sportoló készen álljon a tavaszi főszezonra. Legyen az ember szenvedélyes futó, vagy kezdő kocogó, néhány alapszabályt érdemes betartania.

Fejlámpa, fényvisszaverő, élénk színű öltözék ajánlott

Közhely, de figyelni kell a réteges öltözködésre. A külső réteg legyen szél- és esőálló, a belső rétegek feladata pedig, hogy bent tartsák a hőt. A fejet és a végtagokat mindenképpen védenünk kell a hidegtől, mert ezeken a testrészeken keresztül adjuk le a legtöbb hőt. Egy fejlámpa beszerzése is ajánlott mindenkinek, aki a téli sötétben fut. Ma már roppant olcsón lehet beszerezni egy ilyen lámpát, és a segítségével nemcsak mi látjuk, hogy hová lépünk, hanem bennünket is észrevesznek az autósok. Az élénk színű ruházat és a fényvisszaverő darabok szintén ajánlottak: életet menthetnek.

A fejet és a végtagokat mindenképpen védenünk kell a hidegtől, mert ezeken a testrészeken keresztül adjuk le a legtöbb hőt Forrás: Shutterstock/Ehstockphoto

Váltsunk futópályát

A parkok, erdők csábítóak a tavaszi délutánokon, de télen sötétben és felázott, vagy fagyott talaj mellett érdemes minden szempontból biztonságos helyszínt választani, akár közelebb a városi forgalomhoz. Lehet, hogy ezek kevésbé izgalmasak, mint a megszokott útvonalaink, de sérülés esetén könnyebb segítséget kérni és kevésbé fenyeget a kihűlés veszélye.

Lassan és nyugodtan, de hosszan

Hideg időben a bemelegítés még fontosabb, mint melegben. Emellett télen érdemes visszavenni a tempóból és inkább a folyamatos teljesítményre és a nagyobb távokra koncentrálni. A szervezet ebben az időszakban újratölti magát, ezért a nagy intenzitású etapokat tavaszra tartogassuk. Az alacsonyabb tempó mellett könnyebb figyelni az útviszonyokra is – ami a sötétben csúnya sérülésektől kímélheti meg az embert.

Hideg időben a bemelegítés még fontosabb, mint melegben Forrás: Shutterstock/Lkoimages

Futópad? Csak bátran!

A futópadról sok futó lenézően beszél: könnyített pályának, monotonnak tartják. Tény, hogy gépen futni egyszerűbb, mint a szabadban és a szervezetet is másféle terhelés érni, mint „normál" futás közben, azonban a szakértők egyöntetű véleménye alapján sokkal többet ér a futópad, mint az edzések teljes kihagyása. A futópad jó opció lehet azok számára, akik nem tudják rávenni magukat arra, hogy a szabadban fussanak. A monotonitás legyőzése pedig kiváló szellemi kihívás.

Forrás: Runner's World

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.