vegetatív állapot apallic szindróma Michael Schumacher Mikey Cortez autóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Michael Schumacher balesete óta a világsajtó minden eddiginél többet cikkezik a mesterséges kómáról és annak esetleges végkimeneteléről. Vannak, akik hasonló tragédia után sikeresen felépültek, mint például a mindössze tízesztendős Brook Hill, aki levelet írt a Forma-1 pilóta családjának, mondván, bízniuk kell szerettük gyógyulásában. A Daily Mail azonban egy sokkal tragikusabb esetről számol be, egy olyan férfiról, aki héttől harmincnyolc éves koráig élt vegetatív állapotban, tehát éppúgy appalic-szindrómában szenvedett, mint Schumacher.

Mikey Cortez hétéves volt, amikor édesapja, Paul kocsijába egy részeg sofőr belerohant, a kisfiú pedig súlyosan megsérült. Az orvosok abban sem hittek, hogy megéli a reggelt, de Paul nem mozdult az ágya mellől, és folyamatosan imádkozott.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Mikey életben maradt, édesapja pedig - annak ellenére, hogy vegetatív állapotban volt a fia - ígértet tett, hogy - amennyire lehet - teljes életet biztosít fiának, aki fel sem tudott kelni az ágyból, és semmit nem észlelt a körülötte történő dolgokból. Paul vallásos ember lévén úgy gondolta, nem dönthet a fia életéről, nem kapcsoltathatja le az őt életben tartó gépekről. Közben pedig kétségek gyötörték...

Az időközben férfivá cseperedő kisfiút a család teljesen egyenrangú tagnak kezelte, mindenhová magukkal vitték, védő gondoskodással vették körül, jónéhány fotón szerepel családtagjai körében.

Mikeynek 37 éves korában azonban romlani kezdett az állapota, nyolc hónappal ezelőtt végstádiumú veseelégtelenség diagnosztizáltak nála, így dialízisre szorult. A család megtanulta, miként kell vért megtisztítani, így otthon dializálták Mikeyt, 2013 decemberében bekövetkezett haláláig.

Paul úgy véli, fia élete nem volt hiábavaló. A férfi az ittas vezetés elleni kampányok aktivistájaként, mintegy Mikeyvel szemléltetve, hogy mit okozhat a felelőtlenség, annak élt, hogy meggyőzze az embereket, alkoholfogyasztás után ne üljenek autóba. Hozzátette, a tragédia mutatta meg neki élete igazi célját és segített neki abban, hogy elhivatott értelmes emberként élhessen.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.