8 titkos tipp, hogy sikeres legyél a munkádban

siker pénz munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretnél feljebb lépnél a szakmai ranglétrán? Ha a szorgalom, a megbízhatóság és a kedvesség nem elég, adunk néhány tippet, amivel hamar nélkülözhetetlenné válsz a főnököd szemében!



Első titok: Alakíts ki jó kapcsolatot a főnököddel!


Legyél tisztában a munkahelyi vezetőd szakmai igényeivel és elvárásaival. A kedvesség, a szorgalom és a megbízhatóság általában nem elég a sikerhez és az előléptetéshez. Hogy ne legyen annyira egyszerű "bevágódni" a főnökeidnél, mindegyiknek más a fontos. Egyik vezető a kreatív ötletekre "bukik", a másik a határozottságot, a harmadik a jó csapatjátékosokat szereti, és folytathatnánk még a végtelenségig. Hogy a tiéd melyiket részesíti előnyben, azt neked kell kitapasztalnod. Ha pedig már tudod, meg kell tenned mindent, hogy megfelelj az elvárásainak, és a siker garantált.



Második titok: Tartsd össze a kollégáidat
!


Minden vezető örül annak, ha a beosztottjai összetartanak, hatékonyan dolgoznak együtt és a munkára koncentrálnak a pletykálkodás vagy a hatalmi játszmák helyett. Egy főnök szemében nélkülözhetetlenné válhatsz, ha szerepet vállalsz a munkatársi kötelékek szorosabbá tételében. Ha ebben jeleskedsz, a következő fontos tulajdonságokkal egészen biztosan rendelkezel: empátia, csapatszellem, vezetési- és szervezőképességek, megbízhatóság. Ezek az erősségek pedig minden főnök szemébe örömkönnyeket csalnak. Előléptetés vagy fizetésemelés dilemmájában pedig nagyon sokat nyomnak a latban.




Harmadik titok: Hívd fel magadra a vezetőség figyelmét!


Ha ki akarsz tűnni a téged körülvevő munkahelyi tömegből, nemcsak a főnököd szemében kell nélkülözhetetlennek tűnnöd, hanem a topmenedzsmentében is. Próbáld meg felhívni magadra a vezetőség figyelmét, természetesen szakmai képességeiddel és emberi rátermettségeddel. Használd a kreativitásodat, legyél magabiztos, és meg fogod találni a megfelelően intelligens és stílusos, de figyelemfelkeltő megoldást.



Negyedik titok: Profitálj a csapatmunkából!

A csapatmunkából akkor is hasznot húzhatsz, ha nem éppen a te tereped. Egyrészt, mert minden kollektívának szüksége van egy vezetőre, valakire, aki összehangolja és kiosztja a feladatokat. Másrészt, mert nagyon sokat tanulhatsz a munkatársaidtól, hiszen mindenki más területen jeleskedik. Van, akinek szárnyal a fantáziája, van, aki két lábbal áll a földön. Van, aki minden helyzetben meglátja a lehetőséget és az előnyöket, van, aki felhívja a figyelmet a hátrányokra.



Ötödik titok: Vállalj plusz feladatot!

"Szorgalmi" feladatot oszt ki a főnököd? Csapj le rá te először - persze csak ha meg tudod csinálni. Ha lelkesebb és szorgalmasabb vagy, mint a kollégáid, az újabb piros pontot jelent. Nem beszélve a vállalkozó szellem fontosságáról!



Hatodik titok: Legyél tisztában mindennel!

Nagyon sokat számít, ha mindennel tisztában vagy a munkahelyeden - ezúttal azonban nem a pletykákra és a románcokra gondolunk. Tudd pontosan, hogy kinek mi a feladata, hogy melyik osztályhoz milyen munkakörök tartoznak. Ennek számtalan előnye van, és nemcsak a főnököd, hanem saját magad miatt is. A vezetőd az alaposságodat és a jó helyzetfelismerő képességedet dicséri majd, te pedig pontosan tisztában leszel azzal, hogy milyen feladatokkal jár egy esetleges kinevezés.



Hetedik titok: Ülj közel a tűzhöz!


Ha van beleszólásod az ültetési rendbe, költözz olyan helyre, ahol közelebb lehetsz a döntéshozókhoz, így nagyobb az esélye annak, hogy téged is belevonnak a feladatok megoldásába, döntésekbe és a megbeszélésekbe. Sőt, akár diszkréten te is jelezheted, hogyha van egy-két szuper ötleted. Szintén remek helyet választasz, ha a főnököd közelében helyezkedsz el, így tényleg lépten-nyomon "beléd botlik", ha pedig észrevesz és számon tart, nyert ügyed lesz a vágyott előléptetéssel vagy fizetésemeléssel kapcsolatban is.



Nyolcadik titok: Ne hibázz!


Már tudod, hogy mit kell tenned, hogy felhívd magadra a főnököd figyelmét. Most jöjjön, amivel semmiképpen se vond magadra! Soha ne használd magáncélra a céges eszközöket! Soha ne vigyél haza se írószereket, se fénymásolópapírt, de még néhány borítékot sem! Soha ne lógj látványosan munkaidőben! Soha ne mondj rosszat a vezetőségre és a vállalatra nyilvánosan, és még sorolhatnánk. Egy-két kisebb baklövéssel ugyanis egyetlen pillanat alatt lerombolhatod a renomédat a főnököd és a munkatársaid előtt, amit korábban gondosan építgettél és őriztél!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.