zenei fesztivál Sziget Fesztivál koncert Gesztivál Geszti Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csuklón a jegy, és mikor belépsz, nos, akkor mintha teljesen más országban járnál, nem is Magyarországon. Holland, angol, orosz, ausztrál itt mind egy nyelvet beszél: szórakozik, eszik-iszik, ismerkedik, énekel, táncol, ami a csövön kifér. Szeretem, mikor a város egyik csücskét lestoppolják ők, a Szigetelők. Mínusz 1, Gesztiék, magyar a nóta, honi a közönség, mindenki, aki szerette a Rapülőket, a Jazz+Az-t, és most a Gringo Sztárt.

Nem voltunk sokan, nagyon nem. Ha abból indulok ki, hogy anno az LGT koncerten pánikrohamszerű állapotban voltam, és a Magyar Dal Napján egy csikket sem lehetett leejteni, a Gesztivál ezekhez képest kismiska volt. A koncert is sajnos. Pedig "Csak egyszer az életben!" - hirdette a tarka tábla. Srácok, valami nagyon hiányzott!

Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk
Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk

Sörrel, fröccsel, nagypapával, kiskutyával felpakolva érkeztünk meg a nagyszínpad elé. Az egész hétfői élmény előtt még annyit elmondanék: a vasárnapi becuccolást követően bizony végignéztük a Jazz+Az-próbát, körülbelül tizenkét emberrel karöltve, a Nagyszínpadnál, Gesztiék lábai előtt. Volt egy feelingje, nem tagadom. Jómagam sosem voltam az a koncerteken fanyalgós, szájhúzós típus, ha nem tetszik, csendesen nyugtázom, hogy ez biza' nem sikerült, "lesz még rosszabb" is! Most azonban csalódtam sajnos, és bizonyára még jópár Geszti Péter-rajongó, velem együtt. A hétfői Gesztivált nem fogom élete kudarcának és karrierje legmélyebb pontjának betudni, hiszen sok minden volt, amiről nem ők tehettek. De azért ha posztolnám, egy hullámos szájú smiley-t biggyesztenék a mondanivalóm mögé.

Forrás: www.sziget.hu, fotó:  Kálló Péter
Forrás: www.sziget.hu, fotó: Kálló Péter


Kezdett a Gringo Sztár, ahol a vokál kifogástalan volt, és a Télen-nyáron nyár is szuperül szólt, azonban az összegyűlt nép nem erre várt. Persze, hogy nem. Mert rendben, hogy promózni kell az új lemezt, de nagyon kevesen ismerik még őket. A nagy durranást vártuk, a dinamikus és mosolyra fakasztó Jazz+Az-t és az utánozhatatlan Rapülőket. Előtte még szólt a "Szabadulj fel!" - ez a trend, ezt lehet eladni, nem bántunk senkit. Gereben Zita és Sapszon Orsi nagyon jók, megmentették a Gringo Sztárt.

Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk
Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk

Közben időnként beordítottak a rajongók, hogy "hooll vannnn mááá' a Dzsezzmegaz????" - jöttek, ahogy tudtak. "Megint hétfő", Dés László szívmelengető szaxofonjátéka, szem becsuk, élvezet. Aztán jöttek a slágerek, de pont nem azok, amikre számítottunk. Hol a Lusta szerető? Hol a Nana? Csepp van a tengerben, persze, de a warm up-os Gringo után azt hittük, majd bepörög a dolog. Aztán jött Kiki és az Első Emelet-sláger: Csakazértis szerelem. Na, körülbelül ez volt az a pont, amikor körülnéztünk, és láttuk, hogy mindenki mosolyog.

Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk
Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk

Kell ide az a Rapülők - a Nintendóra, a Kispolszkikra, a sulidiszkókra emlékeztető örömzene. "Lesz még rosszabb" - az apátiából a katarzis felé tartottunk, ahogy a körülöttünk lévő húszfős társaság is. Táncoltunk, tapsikoltunk, szuper volt! Aztán Nem adom fel - Somló nélkül sajnos, Holiday rap, szóval lehet, hogy nem volt véletlen ez a koncepció - az elejére a leggyengébb, a végére a legjobb nóták. Belejöttek, és mi is, attól függetlenül, hogy többet vártunk, és a fülcimpánk is didergett.

Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk
Forrás: www.sziget.hu, fotó: Somay Márk

Amiről nem beszéltünk még: a hangosítás. Középtájon voltunk, kellemesen, táncolósan a közepén, ahol nincs lökdösődés, de igazán nagy terek sem. Az idei, 2011-es Sziget kibővült színpada impozáns látványt nyújt, de a hanghatásokkal nem voltunk kibékülve. Egy koncerten nem jó, ha beszélgetni tudunk, márpedig egy bögrés sütemény receptjét is gond nélkül ledaráltam volna. Nagy meglepetésemre hátrébb sokkal jobb volt az akusztika, a Rapülők-etapot a Présház előtt táncoltuk végig. Óbudai Önkormányzat ide-oda, reméljük, Prince-t nem fogják így bekorlátozni, mert akkor biztos meglepi őket a büntieső. Ami a Gesztivál alatt nem kezdett rá, csak utána eredt el - mintha megtervezték volna. A Sziget persze ilyen: csalódunk pozitívan, negatívan, iszunk jó rozét, és gyalázatosat is. Ilyen az a popszakma, ahogy mondani szokás. Fluor Tomi azért bulizott a VOLT sátorban, mert úgy volt...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.