börtönbüntetés Damu Roland rendőrség erőszak dr. Ruttner György pszichiátria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu információi szerint Damu Rolandért rendőrök érkeztek abba a kórházba, ahol a színész gyógykezelése zajlott.Az orvosszakértői vizsgálatok alapján nem volt életveszélyben, és a pszichiátriai kezelése sem volt indokolt - ezért vitték ma börtönbe az egykori színészt.

Csütörtökön már kisebbfajta botrány alakult ki annak a pesti kórháznak a területén, ahol Damu Rolandot pánikbetegségével gyógykezelték. A Life.hu úgy tudja, hogy egy újságíró próbált meg a jogerősen elítélt színész közelébe férkőzni minden lehetséges módon, ezzel felkavarva a kórházi személyzet és biztonsági szolgálat életét. Azóta felgyorsultak az események, és Damu Rolandot rendőrök vitték el az intézetből.

Fotó: TV2
Fotó: TV2


Damu ügyvédje, dr. Ruttner György SMS-ben megerősítette a hírt. "Damu Rolandot ma délelőtt a Nyírő Gyula kórház pszichiátriájáról bevitték a fővárosi BV intézetbe" - közölte az ügyvéd. A jogi helyzetről és Damu állapotáról a Nagy Ignác utcai intézet előtt adott tájékoztatást Ruttner délben.

Az okok már most világosak: az orvosszakértői vélemények értelmében a színész állapota nem életveszélyes, és pszichiátriai kezelésre sem szorul. Viszont az ellene a bíróság által foganasított lakhelyelhagyási tilalom értelmében kétnaponta kellett volna lejelentkeznie a rendőrségen, és ezt elmulasztotta. A Fővárosi Törvényszék közleményt adott ki Damu Rolanddal kapcsolatban:

"A Fővárosi Törvényszék 2012. április 19-én meghozott végzésével elrendelte a D. Rolanddal szemben jogerősen kiszabott 4 év 6 hónap börtönbüntetés azonnali foganatba vételét. A Fővárosi Törvényszék 2012. március 20-án kihirdetett jogerős ítéletét követően a büntetés végrehajtásának biztosítására irányuló intézkedést rendelt el, melynek keretében arra kötelezte D. Roland elítéltet, hogy kétnaponta jelentkezzen a lakhelye szerint illetékes kerületi rendőrkapitányságon. Az elítélt védője 2012. április 4-én beadványt juttatott el a bírósághoz, melyben előadta, hogy D. Roland elítélt állandó kórházi orvosi kezelés alatt áll, ezért nem tud eleget tenni a fenti kötelezettségének. A bíróság a beadvány ellenőrzésére igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki az ügyben. Az orvosszakértő megállapította, hogy az elítélt nem szenved életét közvetlenül veszélyeztető betegségben, és kórházi felvételére is alapos ok hiányában, valamint orvosi szempontból szükségtelenül került sor.
A bíróság erre tekintettel megállapította, hogy a kórházi kezelés indoka valótlan, orvosi ok hiányában a kórházi tartózkodása kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtása alóli kibúvást célozza. Mivel az elítélt a biztosítási intézkedés szabályait a fenti okok alapján tehát többször megszegte, a másodfokú bíróság a kiszabott szabadságvesztés végrehajthatóságát nem látta biztosítottnak. A végzés nem jogerős, azonban előzetesen végrehajtható" - olvasható dr. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivőjének közleményében.

A színész telefonszámát hiába hívtuk, "ezen a számon előfizető nem kapcsolható" - mondta az automatikus robothang. Noha alig egy hete még készségesen válaszolt SMS-ünkre Damu ugyanerről a készülékről.

Győrik L. Ferenc


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.