Továbbra is az ELTE a befutó

Forrás: MTI/Jászai Csaba -
felvételi ELTE kedvenc Szegedi Tudományegyetem Corvinus Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem a felvételi győztese. A korábbi évekhez képest gyengült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vonzereje. 

A tudományegyetemek taroltak az idei felvételin, míg a legkisebb vidéki főiskolák tovább veszítettek népszerűségükből - írja az Origo. Összességében tízezerrel többen vágtak neki a felvételinek, mint 2013-ban, a létszámtöbblet jókora része azonban a vezető intézményeknél jelentkezik. A legkedveltebb képzőhely - több mint 22 ezer felvételizővel - az ELTE lett.

ELTE Bölcsészettudományi Kar Forrás: MTI/Jászai Csaba

Második helyen, 14 ezer jelentkezővel a Szegedi Tudományegyetem végzett, de az óriási túljelentkezés miatt magas pontszámokra kell számítani a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen is. Gyengült viszont a korábbi évekhez képest a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vonzereje: 12 százalékos a csökkenés. Ennél is nagyobb, 45 százalékos a visszaesés a Kodolányi János Főiskolán, ahol amúgy óriási a kereslet a fizetős helyek iránt. Kevesen iratkoznának be a bajai Eötvös József Főiskolára is, és elfordultak a fiatalok a Gábor Dénes Főiskolától, valamint a Szolnoki Főiskolától is.

A szakok versenyét a gazdálkodás és menedzsment nyerte, de rengetegen választották a gépészmérnöki, a jogász-, az orvosi és az óvodapedagógusi képzéseket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.