Ítéletidővel riogatnak

Forrás: MTI/Varga György -
eső Országos Meteorológiai Szolgálat vihar fagyosszentek időjárás Szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szervác, Pongrác, Bonifác viharos, akár 100 kilométeres óránkénti szelet és jelentős mennyiségű esőt hoz. Már kiadták a riasztást.

Zord időt tartogatnak idén a fagyosszentek. Somogy és Baranya megyében most is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a heves zivatarok és felhőszakadás miatt. Itt 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Jégeső sem kizárt.

Viharfelhők Zalaegerszeg felett Forrás: MTI/Varga György

Az igazi ítéletidő szerdától várható: akkor már nyolc megyére lesz érvényben a figyelmeztetés a várható viharos erősségű szél és a sok eső miatt. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye területén a legerősebb széllökések akár az óránkénti 70 kilométert is meghaladhatják. A legtöbb csapadék szerda estétől szombat délig hull majd. A jelenlegi számítások szerint összesen 25-60 milliméter körül alakul a lehulló eső mennyisége.

Mindennek egy ciklon az oka. A számítógépes előrejelzési modellek azt mutatják, hogy a Horvátország déli része és Montenegró fölött kavargó ciklon előbb kelet felé mozog, majd szerda késő este éri el Magyarországot, már teljesen kifejlődve - írja az Origo.

A sok eső miatt Vas megyében már áradnak a folyók. Erről bővebben IDE kattintva olvashattok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.