Alulfizetik, hülyének nézik, kihasználják a szinkronszínészeket, állítja Galambos Péter, a Szinkron Alapszervezet elnökségi tagja. A művészek felháborodtak. 

"A forgalmazók a lehető legolcsóbban, leggyorsabban szeretnék elkészíteni a szinkront, ami a minőség rovására megy. Egy szlovák vagy cseh színész a nyolc-tízszeresét kapja ugyanazért a munkáért, mint mi. A jog­díj kérdése nagyon fontos: mielőtt szinkronizálunk, aláíratnak velünk egy szerződést, amelyben arról nyilatkozunk, hogy minden egyes fillérről lemondunk, azaz a film tulajdonosa a jövőbeni összes forgalmazásért, ismétlésért, DVD-megjelenésért soha többé nem fizet, függetlenül attól, há­nyan nézik meg a filmet és hányszor ismétlik. A magyar szinkronszakma egy árva vasat sem látott az előadóművészi jogdíjaiból"nyilatkozta Galambos a Borsnak

A színészek azonban kiszolgáltatottak, s hogy legyen munkájuk, elfogadják a hátrányosabb feltételeket is. 

"Nem vagyok harcos alkat, de egyetértek a fiatalokkal. Majd’ minden alkalommal le kell mondanunk minden jogunkról, a jogdíjról, mert így szól a szerződés. Szinte ugyanannyit kapunk, mint sok évvel ezelőtt" – mondta a lapnak Ganxsta Zolee édesanyja, a 87 éves Kassai Ilona. 

"Tíz-tizenöt éve ugyanazok a fizetések. Bár én kiemelt helyzetben vagyok, minden olyan kezdeményezés mellé odaállok, amely megpróbálja megreformálni ezt a szakmát" – mondta Stohl András. 

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

Gesztesi Károly pedig arról beszélt, hogy ha megpróbálnak jobb feltételeket kicsikarni maguknak, még nehezebb helyzetre számíthatnak. Ők ugyanis  ugyanezt próbálták elérni korábban többek közt Szilágyi Tiborral, Kútvölgyi Erzsébettel, és azonnal nem hivatalos tiltólistára kerültek - fogalmaz a lap. 

"Onnantól kezdve nem hívtak bennünket, és a helyünkre állt egy olyan réteg, amely az­előtt kisebb szerepeket szinkronizált. A gázsik pedig ugyanazok maradtak. Egy magamfajta színész 100-120 ezer forintot kap egy nagy mozifilmért, és az a véleményem, hogy ha a szinkronszakma nagyon lázadozik, megtörténhet, hogy lecserélik őket. Ez ilyen ország, itt mindig belép valaki a másik helyére, és a forgalmazó a király, aki minél többet akar nyerni. Azért sok sikert a harchoz!" - nyilatkozta Shrek magyar hangja. 

Forrás: TV2