Valószínűleg nem kap vízumot Ausztráliába a nőverő Chris Brown Grammy-díjas amerikai rhythm & blues énekes - értesítette őt csütörtökön az ausztrál kormány, amely a párkapcsolati és családon belüli erőszak elleni első politikai intézkedéseként 100 millió ausztrál dolláros (19 milliárd forint) kampányt jelentett be.

A zenészdecemberre hirdetett ausztrál turnéja is elmaradhat. A Getup! nevű aktivistacsoport kérte a kormányt, hogy akadályozza meg a Brown-koncerteket, mert az énekes 2009-ben súlyosan bántalmazta akkori barátnőjét, Rihanna barbadosi énekesnőt. Ezért el is ítélték, és mivel a próbára bocsátás feltételeit sem teljesítette maradéktalanul, tavaly börtönbe került.

Forrás: AFP/Gabriel Olsen

A múlt héten hivatalába lépett Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő nőügyi minisztere, Michaelia Cash az abc.net-nek elmondta, a bevándorlási miniszter megfontolja, helyes lenne-e Brownnak vízumot adni. "Nem tudom előre megmondani, hogyan dönt a miniszter, de azt igen, mi az én javaslatom. Meg kell érteni, hogy ha valaki családon belüli erőszakot követ el, majd világ körüli turnéra indul, lesz ország, amelyik nem engedi be. A mi kormányunk nem fél nemet mondani" - közölte Cash.

Az ausztrál bevándorlási törvény alapján megtagadható a vízum azoktól, akiknek "súlyosan büntetett előélete" van, ebbe beleértendők azok is, akik 12 hónapos vagy annál hosszabb börtönbüntetést kaptak. Brown felfüggesztett büntetése beleesik ebbe a kategóriába. Februárban Floyd Mayweather világhírű boxoló sem kapott ausztrál beutazási vízumot büntetett előélete miatt, melyben kéthónapos börtön is szerepel volt barátnője megverése miatt.