Dolly bevezette Csobot Adélt az ötvenes évek rejtelmeibe

Dolly Csobot Adél Sztárban sztár Dolly roll
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csobot Adél még tervben sem volt, amikor 35 éve Dolly már sikerre vitte a Sztárban sztár vasárnapi adásában színpadra kerülő slágerét. Adélnek ez a korszak maga a történelem, ezért Dolly személyesen vezette be őt az akkori zenei élet rejtelmeibe.

Csobot Adél egy testhezálló feladatot kapott a héten, ugyanis a Dolly Roll legendás énekesnőjét, Dollyt kell színpadra állítania. A barna haj, barna szem stimmel, de az 50-es évek tipikus éneklési módját, a rekesztést bizony el kellett sajátítania.

Mi az a rekesztés?

A rekesztés egy igen nehezen elsajátítható mûvelet. A lényege egyszerûen a hangerõ gyors és egyenletes változtatása, melyet a torok és a tüdõ intenzív használatával érhetünk el. Tehát egy hang nem tisztán kiéneklését jelenti.

"Inkább baráti találkozónak, mint felkészítésnek mondhatnám Dolly és Adél találkozását, akik nem ismerték személyesen egymást. Dolly a régi videoklipből megmutatott Adélnak pár műhelyfogást, a mozgást, énekelést, a korszak jellegzetes éneklési technikáját. Adél kapott egy kis tüll sálat, amit Dolly a hungáriás időkben viselt, és egy rózsaszín szemüveget, hogy eredeti kellékekkel is feldobja az öltözködését. Dolly hangsúlyozta, hogy önmagát adja, a szívéből jöjjön, amit előad, mert teljesen leutánozni őt bizony nem lehet” – árult el titkokat a találkozóról Kékesi Zoltán, az együttes egykori gitárosa.

Forrás: Tv2

Egy könnyen előadható, szerelmi rock’ n' roll nótát fog Adél énekelni, ami 1980-ben lett felvéve. Azon nevettünk, hogy még meg sem tervezték Adélt, amikor készült az ötvenes évek slágere, ami egy más világban született. Amikor találkoztunk, már megtanulta a dalt, csak a rekesztést kellett elmagyarázni neki, hogyan is kell csinálni. Ez a szám éneklésének titka, és miután ő nem élte ezt a korszakot át, megtanítottuk rá" – tette hozzá a zenész.

Dolly és Wanda Jackson

Dolly Brenda Leetől és Wanda Jackson amerikai énekestől tanulta a dalokat, utóbbi az 1950-es és 1960-as évek egyik első népszerű női rockabilly énekese és úttörő rock and roll művésze volt. A Grammy-díjas Wanda 1992-ben eljött Budapestre, és egy közös dalt énekelt fel Dollyval. Dolly írt hozzá magyar szöveget, és felváltva énekeltek a két nyelven. Ennek a dalnak az is a különlegessége, hogy pár hónappal később volt a szovjet hadsereg kivonulása az országból, búcsúként ezt a dalt játszották 100 ezer ember előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.