Egy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel 120 millió éves kréta időszaki rétegsorban Thaiföldön helyi és japán kutatók.

A japán Fukui prefektúra egyetemének pénteki közlése szerint a vélhetően hat méter magas dinoszauruszfaj az iguanodonok nemébe tartozik. Az őshüllő a Sirindhorna khoratensis tudományos nevet kapta Szirindhorn thaiföldi hercegnő után. Az őslénytankutatók közösen végeztek vizsgálatokat a 2006 és 2012 között Thaiföld északkeleti részén feltárt koponyán, állkapcson, pofacsonton és más maradványokon. 

IguanodonForrás: Origo

Az iguanodonok olyan, a madármedencéjű dinoszauruszok alrendágába (Ornithopoda) tartozó növényevő őshüllők voltak, amelyek a kréta időszak (146 millió évtől 65,5 millió évig) elején, az úgynevezett barremi és apti korban éltek a mai Európa területén, hozzávetőleg 130 és120 millió évvel ezelőtt. Az első iguandon fosszíliát Gideon Mantell angol természetbúvár fedezte fel 1822-ben, és ő is írta le a nemzetséget ezen a néven. (A latin iguandon szó magyarra fordítva leguánfogút jelent.) Az Iguanodon nemzetséghez több kihalt fajt is sorolnak, ám a paleontológusok egy része úgy véli, a 2000-es évek elején elvégzett összehasonlító vizsgálatok alapján, hogy valójában csak egy faj, az Iguanodon bernissartensis tekinthető az egyetlen valódi iguanodon-félének. Az új lelet "igazán értékes, mivel rámutat arra, hogy az iguanodonok Ázsiában is kiterjedt területen éltek" - fejtette ki a szakértő. A Shirindhorna khoratensis fosszíliái várhatóan január 30-tól lesznek láthatóak Fukui prefektúra dinoszauruszmúzeumában.