Megváltoztak a parkolási szabályok Budapesten. Eltörölték az 5 perces szabályt, azaz, hogy a parkolástól a jegyvásárlásig 5 perc állt a renelkezésünkre. Tehát ezentúl futni kell az automatáig, és imádkozni, nehogy megjelenjen az ellenőr. Ráadásul, ha ez mégis megtörténik, akkor sem mutathatjuk be az érvényes jegyünket utólag még az ügyfélszolgálaton sem.

A parkolási szabályok módosítását február 17-én fogadta el a közgyűlés -írja az Mfor.hu. Az eddigi szabályok szerint ha az autósnak az ellenőrzés időpontjában volt érvényes parkolójegye, csak azt nem megfelelően helyezte el, vagy az ellenőrzés és a fizetés között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, - vagyis épp az ellenőrzés ideje alatt vette meg a jegyet, - akkor utólag bemutathatta az ügyfélszolgálaton.

A kép illusztrációForrás: MTI/Honéczy Barnabás

A módosítások viszont azt jelentik, hogy

utólag sem mutathatjuk be a parkolójegyet, ez pedig egyenlő azzal, hogy hiába van jegye az autósnak, még a pénzbüntetés kiszabása előtt, akkor sem tudja senkinek sem bemutatni, kivéve, ha gyorsított üzemmódra kapcsolva intézi el a jegyvásárlást.

A módosítás indoklásában ehhez csak annyit fűznek, hogy "a parkolójegy utólagos bemutatása lehetőségének megszüntetése várhatóan kedvezőtlenül érinti a gépjármű vezetőket".

A kép illusztrációFotó: Bielik István - Origo

Az ügy előzménye, hogy szeptemberben a Kúria törvényellenesnek találta és megsemmisítette a főváros parkolási rendeletének két korlátozását: a parkolójegy utólagos bemutatásának öt napos határidejét, és azt, hogy havonta erre csak egyszer volt lehetőség.

A hírportál azt is hozzáteszi, hogy így az önkormányzatok is rosszabbul járnak, mert az sms-es parkolás utáni bevételből kevesebbet kapnak.