Saját testvére fojtotta halálra a Pakisztánban népszerű 26 éves közösségimédia-sztárt, Qandeel Balochot. Minden bizonnyal becsületgyilkosság áldozata lett a fiatal lány, ami nem egyedi eset az országban.

Családja otthonában találtak rá Qandeel Baloch holttestére a rendőrségi jelentések szerint. Fivére, Waseem Azeem végzett a pakisztáni modellel a családjuk becsületének megvédése miatt. Begyógyszerezte, majd megfojtotta a modellt.

Forrás: Facebook/Qandeel Baloch

"Nem bántam meg, amit tettem" - mondta egy sajtótájékoztatón a fivér, aki bevallotta, hogy ő ölte meg testvérét. Úgynevezett becsületgyilkosságot követett el Waseem Azeem, ugyanis szerinte a mélyen konzervatív társadalom nézeteit sértette a lány tevékenysége, vagyis azok a provokatív fotók, amiket közösségi oldalán megosztott. Rengetegen bírálták érte, de nagyon sokan fel is néztek rá, mivel harcolt a nők elnyomása ellen.

Forrás: Facebook/Qandeel Baloch

A legnagyobb felháborodást azokkal a képeivel okozta, amiken Abdul Qavi vallási vezetővel pózolt ramadán idején. Elvileg együtt ittak, ami természetesen tilos a böjt alatt. Még a családja is felkérte arra, hagyjon fel ezzel a viselkedéssel. Halála újra a figyelem középpontjába helyezte az úgynevezett becsületgyilkosságokat. Minden évben több száz pakisztáni nő hal meg hozzátartozói által, akik úgy vélik valamilyen módon a hölgy megsértette a család becsületét. Ezek a gyilkosságok családon belül történnek, legtöbbször nem is kerülnek bíróság elé az elkövetők - írja a New York Times.