Elhunyt Csányi Attila dzsessztörténész

Forrás: Dreamstime -
halál dzsessz Csányi Attila
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csányi Attilát a Pernye András-díjas zongorista-zenekarvezetőt pénteken reggel, 76 éves korában érte a halál.

Csányi Attila miután befejezte az aktív zenei pályafutását a nemzetközi és különösen a magyar dzsessz történetét kutatta. Munkássága páratlan értéket képvisel. A dzsessz-szakíró, dzsessztörténész 1940. december 18-án született Budapesten.

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Saját zenekart vezetett 1958 és 1964 között, amelyet a Magyar Televízió is bemutatott 1959-ben - olvasható az NKA Cseh Tamás Program honlapján, a Csányi Attilával tavaly készült életműinterjúban. 1968-ban Simon Géza Gáborral és Pál Sándorral elhatározták, hogy összegyűjtik a magyarországi dzsessztörténet hangzó emlékeit, dokumentumait és összeállítják a műfaj hazai történetét. A témában számos cikket, tanulmányt, diszkográfiai összeállítást publikált. 1967-től 1971-ig és 1989-től 2007-ig a Magyar Rádió külső munkatársa volt. Mintegy százötven interjút készített a magyar dzsessz úttörőivel, meghatározó egyéniségeivel, veteránjaival. Több felsőfokú intézményben tanított 1997-ig, haláláig a JazzMa.hu internetes portál főszerkesztő-helyettese és a Magyar Jazz Szövetség tagja volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.